На ЕП уведено ново правило о игрању руком

Г.С.
Foto: Танјуг

На Европском првенству у фудбалу уведено је доста новина, почев од ВАР система, али уједно и промијењено правило о игрању руком.

Наиме, Међународни одбор фудбалских Савеза најавио је за 1. јул промјену тумачења ових ситуација, али је шеф Судијске комисије УЕФА Роберто Росети инсистирао да ће оно почети већ од шампионата Европе.

"Начин на који је правило поново написано је много приближнији духу фудбала, и даје играчима више слободе да играју фудбал“, рекао је Росети.

Промјена се састоји у томе да неће сваки контакт лопте и руке бити досуђен као прекршај, већ су постављена ограничења у којим ситуацијама ће се то судити.

То ће бити када играч:

– намјерно удари лопту шаком/руком, или крене шаком/руком ка лопти;

– удари лопту шаком/руком кад његова шака/рука направе његово тијело чине неприродно већим. Сматра се да је играч направио своје тијело неприродно већим кад позиција њихове шаке/руке није посљедица, или оправдано, помјерањем тијела у одређеној ситуацији. Помјерањем своје руке у такву позицију, играч ризикује да га лопта удари у руку, због чега ће бити кажњен;

– постигне гол;

– директним ударањем лопте шаком/руком, чак и уколико је било ненјамерно, укључујући и голмана, или одмах пошто је лопту ударио лопту шаком/руком, чак и уколико није било намјерно.

Дакле, уколико се деси да лопта погоди играча у руку онда када он није могао да је помјери, као и када није имао намјеру, игра се неће прекидати.

И управо таква таква ситуација је била у првој утакмици на ЕП између Турске и Италије.

У финишу првог полувремена један турски играч играо руком, али је судија Дани Макели процијенио да није могао да је помјери из првобитног положаја и показао је да се настави игра.

У једном моменту се јавио и ВАР, макар на екрану смо могли да видимо да се ситуација провјерава, али је у складу са овом промјеном процијењено да пенала нема.

У досадашњим случајевима обично би због таквог контакта лопте и руке био свиран једанаестерац, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана