Preminuo bivši kapiten Borca Predrag Divljak: Šmeker kakav se rijetko rađa

Siniša Kotaraš
Preminuo bivši kapiten Borca Predrag Divljak: Šmeker kakav se rijetko rađa

BANjALUKA - Nekadašnji fudbaler Borca i kapiten generacije koja se okitila prvom titulom šampiona Republike Srpske Predrag Divljak preminuo je nakon teške bolesti u Beogradu u nedjelju ujutro u 49. godini.

Legendarni napadač borio se sa akutnom mijeloidnom leukemijom zbog koje se posljednjih mjeseci liječio na beogradskoj VMA. Nadali su se njegovi nekadašnji saigrači, mnogobrojni prijatelji i cijela armija navijača da će se Predo izvući da će šmeker, kakav se rađa jednom u stotinu godina, pobijediti i u ovoj, za njega najvažnijoj utakmici, ali je, na žalost, podmukla bolest bila jača.

Osim u Borcu, Divljak je ostavio dubok trag u banjalučkom Omladincu, Rudaru iz Ugljevika i, posebno, Gomionici, a gdje god je igrao, bio je prvi strijelac tima i miljenik publike. Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Jedan od onih koji su gotovo cijeli život proveli zajedno sa Predom je njegov saigrač i cimer sa Gradskog stadiona Jovo Šmanja, a prijateljstvo sa terena preraslo je i u kumstvo.

- Ne znam šta da kažem, u šoku sam. Bili smo u stalnom kontaktu otkako je otišao na VMA i svi smo se nadali da će on i iz ove utakmice izaći kao pobjednik. Znali smo da je bolest teška, a on je na kraju tješio nas, umjesto mi njega. Čuli smo se prije desetak dana i on je ohrabrivao mene tvrdeći da se osjeća mnogo bolje - istakao je sa bolom u glasu Jovo Šmanja.

Govoreći o svom prijatelju, Šmanja je naglasio kako je Divljak obilježio dobar dio njegove karijere.

- Bio mi je kapiten i žao mi je što nismo stigli da uradimo još mnogo više iako smo mogli. Iako sam ja golman, a on napadač, imali smo sjajnu saradnju i namjestio sam mu bar desetak golova. On je, čim bi čuo da ja vičem “moja”, krenuo u sprint, ja bih mu degažirao loptu koju je on vrlo često znao da proslijedi u protivničku mrežu. Njegovim odlaskom otišao je i dio mene - dodao je Šmanja.

Šokiran je bio i trener Dragan Vukša koji je Borcu sa klupe i donio prvu titulu prvaka RS.

- Sa Predom sam sarađivao još 1997. godine u Omladincu kada smo se plasirali u Prvu ligu RS. On je i tada bio prvi strijelac ekipe i u tom momentu najbitniji igrač. Ponovo smo se našli u šampionskoj generaciji Borca koju je on maestralno predvodio na terenu. Mnogo toga lijepog me veže za njega, počivao u miru - poručio je Vukša.

Pojavi se kad ne ide

Saigrač Predraga Divljaka, golman Siniša Mrkobrada, posebno je apostrofirao Predin istančan osjećaj za gol u trenucima kada ekipi ne ide.

- Rijetki su danas igrači sa takvim osjećajem za postizanje pogotka. Znao je da se sakrije, da ga u igri nigdje nema, a onda se niotkud pojavi, pogodi i donese nam pobjedu. Kada zažmirim sjetim se odmah bar 30 utakmica koje smo dobili sa po 1:0, a koje je on riješio. Svi se trudimo, pokušavamo, ali nas ne ide, a onda on postigne pogodak i sve odluči. Eto, takav je bio - prisjetio se Mrkobrada svog saigrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana