Преминуо бивши капитен Борца Предраг Дивљак: Шмекер какав се ријетко рађа

Синиша Котараш
Преминуо бивши капитен Борца Предраг Дивљак: Шмекер какав се ријетко рађа

БАЊАЛУКА - Некадашњи фудбалер Борца и капитен генерације која се окитила првом титулом шампиона Републике Српске Предраг Дивљак преминуо је након тешке болести у Београду у недјељу ујутро у 49. години.

Легендарни нападач борио се са акутном мијелоидном леукемијом због које се посљедњих мјесеци лијечио на београдској ВМА. Надали су се његови некадашњи саиграчи, многобројни пријатељи и цијела армија навијача да ће се Предо извући да ће шмекер, какав се рађа једном у стотину година, побиједити и у овој, за њега најважнијој утакмици, али је, на жалост, подмукла болест била јача.

Осим у Борцу, Дивљак је оставио дубок траг у бањалучком Омладинцу, Рудару из Угљевика и, посебно, Гомионици, а гдје год је играо, био је први стријелац тима и миљеник публике. Вријеме и мјесто сахране биће накнадно саопштени.

Један од оних који су готово цијели живот провели заједно са Предом је његов саиграч и цимер са Градског стадиона Јово Шмања, а пријатељство са терена прерасло је и у кумство.

- Не знам шта да кажем, у шоку сам. Били смо у сталном контакту откако је отишао на ВМА и сви смо се надали да ће он и из ове утакмице изаћи као побједник. Знали смо да је болест тешка, а он је на крају тјешио нас, умјесто ми њега. Чули смо се прије десетак дана и он је охрабривао мене тврдећи да се осјећа много боље - истакао је са болом у гласу Јово Шмања.

Говорећи о свом пријатељу, Шмања је нагласио како је Дивљак обиљежио добар дио његове каријере.

- Био ми је капитен и жао ми је што нисмо стигли да урадимо још много више иако смо могли. Иако сам ја голман, а он нападач, имали смо сјајну сарадњу и намјестио сам му бар десетак голова. Он је, чим би чуо да ја вичем “моја”, кренуо у спринт, ја бих му дегажирао лопту коју је он врло често знао да прослиједи у противничку мрежу. Његовим одласком отишао је и дио мене - додао је Шмања.

Шокиран је био и тренер Драган Вукша који је Борцу са клупе и донио прву титулу првака РС.

- Са Предом сам сарађивао још 1997. године у Омладинцу када смо се пласирали у Прву лигу РС. Он је и тада био први стријелац екипе и у том моменту најбитнији играч. Поново смо се нашли у шампионској генерацији Борца коју је он маестрално предводио на терену. Много тога лијепог ме веже за њега, почивао у миру - поручио је Вукша.

Појави се кад не иде

Саиграч Предрага Дивљака, голман Синиша Мркобрада, посебно је апострофирао Предин истанчан осјећај за гол у тренуцима када екипи не иде.

- Ријетки су данас играчи са таквим осјећајем за постизање поготка. Знао је да се сакрије, да га у игри нигдје нема, а онда се ниоткуд појави, погоди и донесе нам побједу. Када зажмирим сјетим се одмах бар 30 утакмица које смо добили са по 1:0, а које је он ријешио. Сви се трудимо, покушавамо, али нас не иде, а онда он постигне погодак и све одлучи. Ето, такав је био - присјетио се Мркобрада свог саиграча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана