Nemanja Majdov za „Glas Srpske“ poslije osvojenog srebra na Evropskom prvenstvu: Znam šta me čeka u Tokiju

Milan Zubović
Nemanja Majdov za „Glas Srpske“ poslije osvojenog srebra na Evropskom prvenstvu: Znam šta me čeka u Tokiju

PRAG - Drugim srebrom sa Evropskog prvenstva srpski džudista iz Istočnog Sarajeva Nemanja Majdov upotpunio je kolekciju medalja sa najvećih takmičenja.

Njemu je ovo prva medalja ove godine u kojoj skoro da nije bilo takmičenja zbog pandemije virusa korona, ali je Majdov nakon sedmog mjesta na grend slemu u Mađarskoj prije nepun mjesec uspio da podigne formu i stigne do odličja u Pragu.

- Veliki je ovo rezultat za mene i veoma sam zadovoljan svojim izdanjem u ovom teškom vremenu za sve nas. Uspio sam da podignem formu do maksimuma, odradim odličnu pripremu sa trenerom tako da sam presrećan - rekao je Majdov za “Glas Srpske”.

Na putu do medalje, u kategoriji do 90 kilograma, prvo je bio bolji od Izraelca Lija Kohmana na zlatni poen, potom je bio dobio Slovaka Petera Žilku iponom, da bi u četvrtfinalu oborio Turčina Mihaela Žganka takođe na ipon. U polufinalnom odmjeravanju snaga bio je bolji od Gruzijca Beka Gvinijašvilija kojeg je dobio na vazari nekoliko sekundi prije kraja.

 - Po dolasku u Češku vidio sam da me čeka paklen raspored. Kohman je vicešampion sa prošlogodišnjih Evropskih igra u Minsku, zatim Slovak, pa onda i Turčin koji je branio titulu. On mi sada dođe kao redovna mušterija, jer sam ga pobijedio tri puta do sada i to iponom, a pobjeđivao ga na Svjetskom prvenstvu kada sam postao šampion, dok sam generalno sa njim uvijek lako izlazio na kraj. Polufinale je donijelo okršaj sa Bekom koji je velika džudo zvijezda u Gruziji. Do sada ga nisam pobjeđivao i imao sam negativan skor tako da sam srećan nakon prve pobjede protiv njega koju sam ostvario lakše nego što sam očekivao - kazao je Majdov.

U finalu je morao da čestita Rusu Mihailu Igolnikovu.

- Krivo mi je zbog poraza u finalu, jer sam mogao malo više da pokažem. Nismo se ljudski potukli da ga testiram za Olimpijske igre. Jedan pogrešan korak odveo me u poraz, ali tako to ide. Borio sam se na dan Svetog arhangela Mihaila - Aranđelovdan koji mi je pomogao da budem najjači kada to treba, a prije turnira bio sam pod Ostrogom, slava mu i milost, što je bila moja duhovna priprema. Generalno sam prezadovoljan, ovo je druga medalja sa EP koja je takođe istorijska i sada imam po dvije sa EP i SP dok sam vezao tri najveća takmičenja gdje sam se penjao na pobjedničko postolje što mi je veoma važno jer sam zadržao kontinuitet i uvijek sam u vrhu. Ujedno sam pokazao da je forma prolazna, a klasa vječna - naglasio je Majdov.

Nastup u glavnom gradu Češke bila mu je svojevrsna generalna proba za Olimpijske igre iduće godine u Tokiju gdje je već izborio nastup.

- Ovo takmičenje je bodovano za OI, ali sam već ranije izborio nastup u Tokiju te ne mogu da ispadnem iz konkurencije pa nisam obraćao pažnju na to već s­mo sa najvećim očekivanjem otišli u Prag, odnosno da izborimo medalju. Svi koji će biti na Igrama iduće godine bili su u Pragu, osim Japanaca i možda jednog Kubanca. Konkurencija je bila paklena i znao sam da će biti opšti rat, tako da sam iskoristio takmičenje da vidim šta će me čekati iduće godine u Japanu te da spreman dočekam najveće takmičenje. Nastupaću samo na glavnim turnirima u narednom periodu da bi se što bolje spremio za Igre - istakao je Majdov.

Odmor

Majdov planira da narednih nekoliko dana provede na odmoru.

- Plan je da uzmem malu pauzu, jer sam mnogo radio tokom pripremnog kampa, a koliko će to potrajati nisam siguran. Svjetska džudo federacija (IJF) otkazala je sve turnire tako da nemam gdje nastupati pa ću malo na odmor i oporavak - rekao je Majdov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana