Srđan Babić za "Glas Srpske": Ako treba i deset sekundi na Mundijalu, tu sam!

Dejan Kondić
Foto: Starsport

Osmorica mladih. Toliko ih je na spisku Dragana Stojkovića za Mundijal u Kataru i oni brane čast svoje generacije, koja je na dalekom Novom Zelandu prije sedam i po godina postala fudbalski vladar planete u uzrastu do 20 godina. Jedan od njih je i Banjalučanin Srđan Babić.

Svašta je pouzdani štoper preturio preko glave, možda je i požurio sa odlaskom u Real Sosijedad, pokušao je zatim povratkom u srpski fudbal, u dresu Crvene zvezde, ali ni kada je prije godinu i po dana odlazio iz Ljutice Bogana nisu plakali za njim, jer je javnost počela da sumnja u kvalitete 26-godišnjeg defanzivca. Međutim u jednog od lidera Almerije vjerovao je najbitniji čovjek - selektor "Orlova" Dragan Stojković Piksi. O njemu je za "Glas Srpske" Srđan Babić pričao biranim riječima.

- Selektor Stojković nas je ujedinio, borimo se kao lavovi. Više dajemo nego u svojim klubovima. Promijenio je i sistem igre. Igramo dosta ofanzivnije, sa samo tri štopera, koji brane gol, sve ostalo su napadači. Bočni igrači su krila, ne bekovi. Lično, osjećam se dobro, komforno. Mogu da igram lijevo i u sredini odbrane, nije mi strano ni jedno, ni drugo i ako treba deset sekundi da igram na Mundijalu, na raspolaganju sam, šta god je neophodno - poručio je Babić.

GLAS: Stigli ste juče u Beograd. Kakav je dalje plan?

BABIĆ: Sutra u 10 časova letimo za Bahrein. Četiri, pet dana ćemo biti tamo i igrati prijateljsku utakmicu s njima, a onda idemo u Katar. Mislim da je Bahrein odličan izbor da se aklimatizujemo na temperature koje nas čekaju u zemlji domaćinu Mundijala.

GLAS: Kako ste saznali da ste na konačnom spisku za Svjetsko prvenstvo?

BABIĆ: Imamo na viberu grupu Liga nacija i tim-menadžer reprezentacije Srbije Nemanja Filipović nam je tu poslao spisak igrača koji su pozvani i poslije je on objavljen na sajtu saveza. Bio sam u teretani. Slučajno sam poslije pogledao telefon i kada sam vidio svoje ime, oduševio sam se. Osjećaj je bio fenomenalan. Pola sata poslije toga sam odgovarao na brojne čestitke.

GLAS: Iskreno, jeste li očekivali da se nađete na konačnom spisku?

BABIĆ: Nikad čovjek ne može da bude 100 odsto siguran. Mister koga god da odabere, u pravu je. Nadao se jesam. Od početka sezone igram dobro. Na svakoj utakmici dajem maksimum. Zahvalan sam selektoru što je ispratio moje igre. Nikad nisam sumnjao u sebe.

GLAS: U Katar putujete vas osmorica koji ste na Mundijalitu 2015. postali šampioni svijeta.

BABIĆ: Da, imamo to iskustvo, koje će nam, mislim, biti jako vrijedno. Svi ostali momci iz te ekipe su nam čestitali i daćemo sve od sebe i za njih koji će uvijek biti dio nas.

GLAS: Povratak u Španiju iz Crvene zvezde bio je potez karijere.

BABIĆ: Drugi mandat na Pirinejima je stvarno uspješan. Mislim da sam došao i u pravom momentu i da sam sazreo kao igrač i kao osoba. Dosta toga sam promijenio u igri, dobio slobodu od trenera i samog kluba. Sve je ispalo kako treba.

GLAS: Vodio si tamo duele sa nekim od najboljih svjetskih napadača, Benzemom, Levandovskim. Koliko će ti to značiti?

BABIĆ: Trudio sam se da im ostavim što manje prostora, jer sam znao da će to kazniti. Svako iskustvo je zlata vrijedno. Znam šta nas čeka na Mundijalu, jer svake sedmice igram teške utakmice. Pogotovo neće biti lako u grupi, jer mislim da je naša grupa najjača na Svjetskom prvenstvu.

Imamo kvalitet za četvrtfinale

GLAS: Šta očekuješ u Kataru?

BABIĆ: Treba da idemo utakmicu po utakmicu. Imamo iskustvo sa Mundijalita, gdje smo sa Veljkom Paunovićem tako pristupali mečevima. Vidjeli ste šta smo uradili i to je recept, da svaki meč gledamo kao finale. Bio bih presrećan da prođemo grupu, da izborimo osminu finala, četvrtfinale, a onda šta Bog da. Imamo i kvalitet za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana