Znate li gdje se nalazi najduži kružni tok na svijetu?

GS
Znate li gdje se nalazi najduži kružni tok na svijetu?

Pobjednički status malezijskom kružnom toku spore na ostrvu Trinidad i Tobago, koji je smješten u Karipskom moru

Nećemo vas dugo držati u napetosti, najdužim kružnim tokom na svijetu vozićete ako se nađete u Putrajadži u Maleziji. Taj zanimljivi komad saobraćajne infrastrukture dugačak je rekordnih 3.4 kilometra.

Prije 30 godina premijer Mahatir Mohamad najavio je ambiciozan plan građenja futurističkoga grada smještenog uz plantaže palminog ulja. Tako je nastao metropolis Putrajadža, a u njemu počasno mjesto drži rekordni jednosmjerni kružni tok.

E sad, pobjednički status malezijskom kružnom toku spore na ostrvu Trinidad i Tobago, koji je smješten u Karipskom moru.

Tamo tvrde da je njihov kružni tok duži i navode njegove dimenzije od 3.5 kilometara. Problem je što biste njegov izgled mogli povezati s krugom jedno u slučaju da ste iz matematike, odnosno geometrijskih oblika, u prvom razredu osnovne škole imali stabilnu jedinicu te ako, na primjer, mislite da je fudbalska lopta pravilna - kocka.

Ovaj kružni tok jest jednosmjeran, ali oblik mu je nepravilan. Dodajemo vam i njegovu fotografiju pa prosudite sami zaslužuje li naslov, prenosi "Revija HAK".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana