Ferhadija most pomirenja i nade

M. Latinović, M. Miljić foto: A. Čavić
Ferhadija most pomirenja i nade

Banjaluka - Ispred obnovljene Ferhat-pašine džamije, diveći se u tišini, zastaju brojni vjernici i turisti koji su ovih dana iz svih krajeva svijeta pohrlili u Banjaluku.

Ferhadija je svoja vrata, za vjernike i sve ljude dobre volje,  širom otvorila u subotu na svečanosti koja je upriličena nakon 15 godina obnove, a kojoj je prema procjenama organizatora prisustvovalo oko osam hiljada ljudi.

Molitvama koje se obavljaju pet puta dnevno prisustvuje veliki broj vjernika, Banjalučana, ali i onih koji su došli iz raznih krajeva svijeta. Diveći se svetinji koja je i veoma značajan kulturno-istorijski spomenik, mnoge turiste zatekli smo i juče kako razgledaju i fotografišu džamiju. Želeći da vide unutrašnjost koju krase kupole sa posebnim elementima kaligrafije i šareni ćilimi, poštujući običaje ulaze unutra. Sa još većim divljenjem i riječima hvale izlaze iz džamije.

- Dan svečanog otvaranja bio je predivan. Ferhadija je nešto posebno i treba da je čuvamo. Svaka džamija i svaka crkva su temelj za budućnost naše djece - kazala je Amira Memešahović, porijeklom iz BiH, koju je život odveo u Njemačku i koju smo juče s djecom zatekli ispred Ferhadije.

Zadovoljstvo nije krio ni muftija banjalučki Osman efendija Kozlić, naglasivši da je najveća radost bila vidjeti veliki broj posjetilaca koji su prevalili dug put da bi ponovo ugledali Ferhadiju u punom sjaju. Posebno ga raduje to što je na podnevnoj molitvi juče posjećenost bila veća nego inače.

- Svečanost otvaranja protekla je u najboljem redu, bez ijednog incidenta, a iz Banjaluke smo poslali poruke mira, tolerancije i suživota - rekao je Kozlić.

Naglašava da je razglednica grada na Vrbasu sada napokon potpuna, sa svim vjerskim i kulturnim objektima koji je krase. 

- Očekujemo da će tokom ljeta biti mnogo više turista, a u narednom periodu štampaćemo brošuru o Ferhadiji i na engleskom i turskom jeziku - rekao je Kozlić.

Čestitke na uspješno organizovanoj svečanosti pristizale su od brojnih zvaničnika i prijatelja širom svijeta.

- Posebno želim da zahvalim predsjedniku RS Miloradu Dodiku za njegovu podršku, dolazak i prisustvo na svečanosti, zatim premijeru Željki Cvijanović, ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču, MUP-u RS koji je odlično obavio posao sa svim drugim bezbjednosnim agencijama u BiH i gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću - istakao je Kozlić, naglasivši da su svi zajedno bili dobri domaćini.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović rekao je tokom svečanosti da svi narodi u BiH treba da grade budućnost, suživot i mir.

- Ferhadija je srce i duša Banjaluke, a svim muslimanima i građanima BiH otvaranje Ferhadije vraća osmijeh na lica i sreću u zajednicama u kojima žive - rekao je Kavazović.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem rekao je da ljudi moraju naučiti da poštuju bogomolje svih vjera i naroda.

- Uvažavajući drugu vjeru, poštujemo svoju i samo na taj način možemo da živimo - naglasio je vladika Jefrem.

Biskup banjalučki Franjo Komarica poručio je da je Ferhadija simbol Banjaluke i tako će biti i u budućnosti.

Da je za sve narode u BiH značajno otvaranje Ferhadije kazao je i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Ferhat-pašina džamija izgrađena je 1579. godine, a srušena u noći 7. maja 1993. godine. U obnovu, koja je počela 2001. godine, uloženo je više od 10 miliona maraka, a najveći donator bili su Turska preko svoje organizacije TIKA i Vlada RS.

Princ od Velsa

Njegovo kraljevsko veličanstvo princ od Velsa poslao je poruku sa iskrenim čestitkama povodom otvorenja Ferhadije.

- Pozdravljam sve koji su imali hrabrosti da podrže ovaj plemeniti poduhvat i neka Svevišnji Bog blagoslovi ovo mjesto i sve njegove ljude - navodi se u čestitki princa od Velsa. Njegovo kraljevsko veličanstvo je već dugo vezano za BiH i region. Otvorio je ponovo izgrađeni most u Mostaru 23. jula 2004. godine, a nedavno je posjetio Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. Princ od Velsa je od početka podržao rekonstrukciju Ferhadije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana