Ферхадија мост помирења и наде

М. Латиновић, М. Миљић фото: А. Чавић
Ферхадија мост помирења и наде

Бањалука - Испред обновљене Ферхат-пашине џамије, дивећи се у тишини, застају бројни вјерници и туристи који су ових дана из свих крајева свијета похрлили у Бањалуку.

Ферхадија је своја врата, за вјернике и све људе добре воље,  широм отворила у суботу на свечаности која је уприличена након 15 година обнове, а којој је према процјенама организатора присуствовало око осам хиљада људи.

Молитвама које се обављају пет пута дневно присуствује велики број вјерника, Бањалучана, али и оних који су дошли из разних крајева свијета. Дивећи се светињи која је и веома значајан културно-историјски споменик, многе туристе затекли смо и јуче како разгледају и фотографишу џамију. Желећи да виде унутрашњост коју красе куполе са посебним елементима калиграфије и шарени ћилими, поштујући обичаје улазе унутра. Са још већим дивљењем и ријечима хвале излазе из џамије.

- Дан свечаног отварања био је предиван. Ферхадија је нешто посебно и треба да је чувамо. Свака џамија и свака црква су темељ за будућност наше дјеце - казала је Амира Мемешаховић, поријеклом из БиХ, коју је живот одвео у Њемачку и коју смо јуче с дјецом затекли испред Ферхадије.

Задовољство није крио ни муфтија бањалучки Осман ефендија Козлић, нагласивши да је највећа радост била видјети велики број посјетилаца који су превалили дуг пут да би поново угледали Ферхадију у пуном сјају. Посебно га радује то што је на подневној молитви јуче посјећеност била већа него иначе.

- Свечаност отварања протекла је у најбољем реду, без иједног инцидента, а из Бањалуке смо послали поруке мира, толеранције и суживота - рекао је Козлић.

Наглашава да је разгледница града на Врбасу сада напокон потпуна, са свим вјерским и културним објектима који је красе. 

- Очекујемо да ће током љета бити много више туриста, а у наредном периоду штампаћемо брошуру о Ферхадији и на енглеском и турском језику - рекао је Козлић.

Честитке на успјешно организованој свечаности пристизале су од бројних званичника и пријатеља широм свијета.

- Посебно желим да захвалим предсједнику РС Милораду Додику за његову подршку, долазак и присуство на свечаности, затим премијеру Жељки Цвијановић, министру унутрашњих послова Драгану Лукачу, МУП-у РС који је одлично обавио посао са свим другим безбједносним агенцијама у БиХ и градоначелнику Слободану Гаврановићу - истакао је Козлић, нагласивши да су сви заједно били добри домаћини.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић рекао је током свечаности да сви народи у БиХ треба да граде будућност, суживот и мир.

- Ферхадија је срце и душа Бањалуке, а свим муслиманима и грађанима БиХ отварање Ферхадије враћа осмијех на лица и срећу у заједницама у којима живе - рекао је Кавазовић.

Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем рекао је да људи морају научити да поштују богомоље свих вјера и народа.

- Уважавајући другу вјеру, поштујемо своју и само на тај начин можемо да живимо - нагласио је владика Јефрем.

Бискуп бањалучки Фрањо Комарица поручио је да је Ферхадија симбол Бањалуке и тако ће бити и у будућности.

Да је за све народе у БиХ значајно отварање Ферхадије казао је и предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци.

Ферхат-пашина џамија изграђена је 1579. године, а срушена у ноћи 7. маја 1993. године. У обнову, која је почела 2001. године, уложено је више од 10 милиона марака, а највећи донатор били су Турска преко своје организације ТИКА и Влада РС.

Принц од Велса

Његово краљевско величанство принц од Велса послао је поруку са искреним честиткама поводом отворења Ферхадије.

- Поздрављам све који су имали храбрости да подрже овај племенити подухват и нека Свевишњи Бог благослови ово мјесто и све његове људе - наводи се у честитки принца од Велса. Његово краљевско величанство је већ дуго везано за БиХ и регион. Отворио је поново изграђени мост у Мостару 23. јула 2004. године, а недавно је посјетио Хрватску, Србију, Црну Гору и Косово. Принц од Велса је од почетка подржао реконструкцију Ферхадије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана