Tokio - grad bez granica

Sanja Amidžić
Tokio - grad bez granica

Tokio, glavni grad Japana, sastoji se od 26 gradova, šest gradića i osam sela koji su tokom vijekova srasli u jednu cjelinu, koja se prostire na više od 2.000 kvadratnih kilometara i broji blizu 40 miliona stanovnika.

Mada je ovo masivan grad, ulice nisu zagušene automobilima, a građani poštuju stroga pravila ponašanja, kao što je isključivanje zvona na mobilnim telefonima u podzemnoj željeznici.

Kada govorimo o turističkoj ponudi drevnog Japana, tu je prije svega Carska palata, koja se smatra srcem Tokija. Nalazi se na ruševinama nekadašnjeg Edo zamka. Posjete u palatu nisu moguće, ali je moguće obići okolinu i neke bašte. U blizini se nalazi muzej, koji je zanimljiv posjetiocima jer sadrži uznemirujuće eksponate i slike, kao što je plan kamikaze za napad.

Za ljubitelje umjetnosti tu je čuveni Edo-Tokio muzej posvećen gradskoj istoriji, umjetnosti, kulturi i arhitekturi. U muzeju se mogu vidjeti mape, fotografije, portreti zanatlija i običnog stanovništva, kao i replika iz Kauki pozorišta.

Poznato je da su Japanci veliki gurmani i da su stručnjaci za spremanje specijaliteta kakav je suši. Ukoliko želite dobro da jedete i uživate u japanskoj kuhinji, posjetite restoran "Hamadadža" u srcu Tokija i poručite japansku tunu koja je kraljica njihove trpeze. Ovo zadovoljstvo koštaće vas oko 500 maraka.

Ukoliko na putovanje u Tokio idete u paru, smještaj se preporučuje u popularnim ljubavnim hotelima, kojih u Japanu ima oko 30.000. Svaki dan 1,8 miliona parova posjeti ove hotele, što je veoma zanimljivo, s obzirom na to da Japanci imaju seksualne odnose skoro tri puta rjeđe nego ostatak svijeta. Da biste proveli noć u ovakvim hotelima, potrebno je da izdvojite 160 maraka, a soba se može iznajmiti na dva sata po cijeni od 70 maraka.

Tokio je jedan od najpoželjnijih gradova za življenje, zbog čega je i prenaseljen. Jedna od zanimljivosti glasi da u ovom gradu u saobraćajnom "špicu" na svako zeleno svjetlo prođe oko 3.000 ljudi. 

Samoubistvo

Japan je zemlja koja ima najveću stopu samoubistava u svijetu. Planina Fudži, koja je jedan od simbola Japana, predstavlja prilično popularno mjesto za samoubistva. Na ovoj planini se u toku jedne godine pronađe oko 100 mrtvih tijela. Svake godine u Japanu oko 35.000 ljudi oduzme sebi život, ili 90 dnevno, što znači da svakih 16 minuta neko umre u Japanu.

 

Usluge              Cijena u KM

Smještaj           160 do 300

Ručak                100 do 500

Kafa                 15 do 25

Suveniri          10 do 15

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana