Svetinje i bogomolje u majevičkom pobrđu magnet za turiste: Crkve i manastiri bedem duhovnosti FOTO

Milijana Latinović
Svetinje i bogomolje u majevičkom pobrđu magnet za turiste: Crkve i manastiri bedem duhovnosti FOTO

Svetinje i bogomolje na majevičkom pobrđu, mjestu gdje se čudesna Majevica spušta ka širokom prostranstvu ravne Semberije, oduvijek su magnet za turiste, kako domaće, tako i iz cijelog svijeta, koji u crkve i manastire u Ugljeviku hrle kako bi dušu nahranili vjerom, nadom i ljubavlju.

 

Vjerski turizam je postao jedan od vodećih oblika turizma, kako u svijetu, tako i u Srpskoj, a bogomolje sagrađene vijekovima prije čuvaju duh minulih vremena i poput najtvrđih bedema brane identitet i duhovnost naroda toga kraja.

Hram Svetog proroka Ilije

 Među svetinjama u Ugljeviku je hram Svetog proroka Ilije u Gornjem Zabrđu, čija je gradnja započela u junu 1912. godine, u vrijeme velikog siromaštva i ratova, ali su jaka volja, vjera i sloga nadvladali sve nevolje. Hram je oštećen u Prvom svjetskom ratu. Najezdom “Handžar divizije” u Drugom svjetskom ratu je bio oskrnavljen, a parohijska arhiva i biblioteka dobrim dijelom uništene. Uprkos svim nedaćama koje su ga zadesile, ipak je opstao i obnavljan nekoliko puta. Ovaj hram je najstariji javni objekat u Ugljeviku.

Crkva Svete Petke

Projekat za crkvu Svete Petke uradili su Slobodan i Slavko Lukić iz Bijeljine, a izgradnja je počela prije tri decenije. Hram krase kupola i zvonik sa tri zvona. Crkvu je u avgustu 2000. godine osveštao vladika Vasilije i od tada je ona stjecište brojnih mještana Ugljevika.

Crkva brvnara

U Ugljevik Selu smještena je crkva brvnara posvećena Svetom prepodobnom Sisoju Velikom. Gradnja je započeta 2017. godine, a završena godinu kasnije. Ovaj hram je jedinstven na području Ugljevika jer je riječ o crkvi brvnari sa odvojenim zvonikom. Godine 2019. sagrađeni su Svetosavski dom, pomoćni objekti, kao i ograda sa ulaznom kapijom. Svi pomenuti objekti, kao i sama crkva, sagrađeni su od drveta u etno-stilu.

Ruska crkva Svetog Aleksandra Nevskog

Manastir Svetog Aleksandra Nevskog, koji su podigli ruski vojnici tokom mirovne misije u BiH, nalazi se pored magistralnog puta Bijeljina - Tuzla.

Na tom mjestu bila je ruska baza poslije rata 1996. godine. Oko 1.500 ruskih vojnika nalazilo se tada u bazi i za svoje potrebe sagradili su hram. Nakon odlaska ruskih vojnih snaga iz Ugljevika na Kosovo hram je ukazom Crkve pripao Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, odnosno Parohiji gornjo-zabrđskoj. Gradnja jednobrodnog hrama počela je 1996. po projektu Miće Obradovića iz Ugljevika, a prema uzoru na ruske hramove. Dimenzije su 8,5 sa pet metara, sagrađen je od drveta, pokriven aluminijumskim limom i ima zvonik sa sedam zvona. Ikonostas i ikone u hramu izradili su ruski vojnici čija imena nisu poznata. Aleksandar Nevski je poštovan kao svetitelj među svim pravoslavnim narodima slovenskog porijekla, a crkve posvećene Nevskom nalaze se u Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj i Srbiji.

Manastir Tavna

Manastir Tavna, na obroncima Majevice, u blizini puta Bijeljina - Zvornik, posvećen je Presvetoj trojici. Sam nastanak manastira vezuje se za kralja Dragutina i pominje kao njegova zadužbina. U Tronoškom i Pećkom ljetopisu manastir je zadužbina kralja Dragutina i njegovih sinova. Današnja manastirska crkva sagrađena je na mjestu prvobitnog hrama. Pominje se još u turskim spisima iz 1533. i 1548. godine, a od 1548. do 1586. izričito kao manastir. Često je bio na udaru Turaka, ali su ga, kako svjedoče predanja, obnavljali hajduci. U tom manastiru kršten je i najveći srpski epski pjesnik Filip Višnjić.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana