Pronađena dva gnijezda orlova krstaša, najrjeđe ptice u Srbiji

GS
Pronađena dva gnijezda orlova krstaša, najrjeđe ptice u Srbiji

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su u banatskom Potisju dva nova gnezda orlova krstaša, kako je navedeno, najrjeđe ptice u Srbiji, koja je zakonom zaštićena, objavljeno je danas.

Gnijezda su otkrivena tokom prethodne sedmice, u sklopu redovnih terenskih aktivnosti praćenja orlova krstaša, u Međunarodno značajnom području za ptice “Slatine srednjeg Banata”, koje se prostire od Novog Bečeja na jugu, do Padeja i Iđoša na sjeveru. Podsjeća se da je veliki broj građana Srbije pružio podršku u dvomjesečnoj kampanji “Za naše krstaše”, tokom koje je sakupljeno više od milion dinara neophodnih za obilazak i čuvanje postojećih parova orlova krstaša u periodu od pet mjeseci koliko traje period gnježđenja, te obilježavanje i praćenje još dva mladunca.

Izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić kazao je da su članovi tog društva satelitskim praćenjem kretanja četiri mlada orla krstaša, Mime, Mihajla, Radenka i Ivanke, u protekle dvije godine naučili više o njihovim potrebama nego što su znali decenijama unazad.

- Orlovi nam svojim kretanjem i boravkom ukazuju gde su najvrednija staništa na kojima pronalaze hrane, gde se odmaraju i spavaju. Te lokacije iziskuju hitnu zakonsku zaštitu i poštedu od seče stabala i preoravanja - rekao je Ružić.

Ukazao je da nije samo uništavanje staništa prijetnja po krstaše, jer su tu i desetine neriješenih i nekažnjenih slučajeva trovanja divljih životinja, uglavnom namjernih, koja su usmjerena protiv lisica, šakala i pasa.

Na taj način ptice grabljivice stradaju hraneći se zatrovanim mamcima ili ostacima otrovanih životinja.

- Brzom, odlučnom i koordinisanom reakcijom institucija moguće je zaustaviti velika stradanja i trajno osigurati opstanak krstaša u Srbiji. Trovanje životinja ne samo da predstavlja čitav splet krivičnih dela, već u jednom danu može poništiti višegodišnji trud i rad nas ornitologa na oporavku ove vrste, svu brigu koju su ljudi pokazali tokom kampanje i svu radost koju sada osećamo - dodao je Ružić.

Orlovi krstaši se ubrajaju u najrjeđe ptice u Srbiji budući da njihova populacija trenutno broji svega sedam parova.

Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, pa je svaka jedinka izuzetno značajna za njihov opstanak, podsjetili su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana