Plave staze Hercegovine raj za ljubitelje prirode

R. Mi.
Plave staze Hercegovine raj za ljubitelje prirode

Trebinje - Regionalni projekat "Vija Dinarika", koji obuhvata prirodne i kulturno-istorijske znamenitosti Hercegovine, jedan je od zamajaca razvoja turizma u Trebinju.

Ovaj turistički projekat nedavno je uvršćen među 25 najpoželjnijih destinacija za 2017. godinu po izboru njujorškog časopisa "Džir patrol", koji u okviru trasa "Vija Dinarika" kao najatraktivniji dio posjetiocima preporučuje Nacionalni park "Sutjeska".

Kreiranjem, obilježavanjem i promocijom planinarskih i biciklističkih trasa kroz Dinaride, "Vija Dinarika" povezuje prirodne atrakcije i kulturne znamenitosti zemalja regiona, a trebinjski partner u projektu je Planinarsko društvo "Vučji zub", čiji je zadatak bio markiranje planinarskih staza juga Hercegovine, dužine 80 kilometara.

- Projekat podrazumijeva tri megastaze na prostoru od Slovenije do Makedonije, bijelu, plavu i zelenu. Naš zadatak, koji smo priveli kraju, odnosi se na dio programa plave staze. Markiranjem trase preko planina Bjelašnice i Leotara spojili smo Ljubinje i Trebinje, dok je druga trasa, dužine 28 kilometara, od Trebinja do vrha planine Orjen - kaže predsjednik društva Igor Škero.

Planinarsko društvo "Vučji zub" bilo je angažovano i na postavljanju signalizacije na biciklističkim stazama Zavala - Ivanica u opštini Ravno, te Neum - Hutovski grad.

- "Plave staze" juga Hercegovine promovišu i ovdašnje turističke kapacitete, tako što će posjetioci biti u prilici da se posredstvom internet stranice, flajera i brošura projekta informišu i o turističkoj ponudi mjesta kroz koje prolazi trasa - naglasio je Škero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana