Everglejds: Najveća travna močvara na svijetu

Agencije
Everglejds: Najveća travna močvara na svijetu

Između Meksičkig zaliva i jezera Okičobi, na Floridi, na 6.106,61 kvadratnih kilometara površine, nalazi se jedna od najvećih svjetskih tropskih močvara, Everglejds.

 

Istorija

Pretpostavlja se da je današnje područje Nacionalnog parka Everglejds bilo naseljeno duže od 10.000 godina, a španski straživač Huan Ponse de Leon ga otkriva 1513. godine, tokom svojih istraživanja Floride.

Tokom ekspedicije, Španci su na ovom području zatekli dva plemena Indijanaca, Klausa i Tekvesta, a upravo od strijele jednog Klausa Indijanca stradao je Ponse.

Kada su Španci stigli na Floridu, procijenjuje se da je na njoj živjelo između pet i 20.000 Indijanaca, međutim većina ih je umrla od, njima do tada nepoznatih bolesti koje su im donijeli Španci, tuberkuloze, gripa ili dječije paralize.

Zbog bolesti, Španci nisu uspjeli da nasele Everglejds, a područje ostaje nenaseljeno slijedećih 300 godina, kada ga naseljava novo indijansko pleme Seminoli (slobodan čovjek). Nakon dva seminolska rata vođena tokom 19. vijeka, područje je pripalo Sjedinjenim Državama.

Priroda

U samom srcu Everglejdsa se nalazi travna močvara, najveća takve vrste na svijetu, koju su indijanci plemena Seminola nazvali Pa-haj-oki (travnate vode).

U parku rastu i guste suptropske šume čempresa, a na brojnim ostrvcima rastu i stabla hrasta, mahagonija, kokosove palme i posebna vrsta gimbo limbo bora.

U morskim rukavcima, na ivicama parka, raste mangrova čije korijenje pruža utočište brojnim životinjskim vrstama.

Fauna

Kada se spomene Everglejds teško da neko ne pomisli na krokodile i aligatore, i ne griješi. Najveće životinje koje žive u Nacionalnom parku Everglejds su aligatori i krokodili, ali tu se nalaze, na kopnu, i panteri, mrki medvjedi, riječne vidre i bijelorepi jelen.

Šaša koja u visinu raste i do četiri metra, pogodno je stanište za manje životinjske vrste kao što su zelene žabe, razne vrste skakavaca i leptiri.

Od reptila u Everglejdsu još žive i brojni gušteri, kao i zmije koje su se prilagodile načinu života u vodama močvarnog područja.

U Everglejdsu živi i rijetka vrsta vodenjaka koji nastanjuje samo ovo područje.

Sa ostalima močvaru dijele i morske krave koje mogu da narastu i do tri metra, a da dostignu težinu od gotovo pola tone. Nažalost, opstanak ovih teških vodenih životinja, doveden je u pitanje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana