“Banja Dvorovi” i odmor i lijek FOTO

Milijana Latinović
Foto: Velibor Tripić

Smještena u sjeveroistočnom dijelu Republike, na tromeđi Srpske, Srbije i Hrvatske, između Save i Drine, nalazi se “Banja Dvorovi”, koja je sa prelijepim parkovima, bazenima i udobnim smještajem idealna destinacija za odmor, prevenciju i liječenje raznih oboljenja.

Priča ovog zdravstveno-turističkog kompleksa oduvijek se zasnivala na starom olimpijskom bazenu, koji je izgrađen prije više od pola vijeka, a onda je ponuda obogaćena izgradnjom još četiri bazena.

Jedinstvenim ih, osim cijelog ambijenta, čini i to što se pune termomineralnom vodom, u čija su se ljekovita svojstva do sada uvjerile hiljade posjetilaca iz svih krajeva. Osim toga i voda na tuševima pored bazena je termomineralna.

Direktor “Banje Dvorovi” Milorad Zekić ističe da je banjska fizikalna rehabilitacija značajan i neizostavan potencijal i dodaje da je najviše ranjenika nakon minulog rata rane vidalo upravo u ovom kompleksu.

- U savremeno opremljenom medicinskom bloku, uz nadzor vrhunskih stručnjaka i ljekovitu termomineralnu vodu, sa uspjehom se ovdje liječe svi oblici reumatskih oboljenja, hronične ginekološke bolesti, sprovodi se rehabilitacija postreumatskih stanja ekstremiteta, psorijaza, neki oblici ekcema, dijabetes, blage neuroze i hronični gastritis - ispričao je Zekić. Osim toga, naglašava, gostima su na raspolaganju sve vrste masaža, inhalacije i akupunkture.

Blok u kojem se posjetiocima pružaju usluge medicinske rehabilitacije smješten je u hotelu “Sveti Stefan”, visoke “B” kategorije sa 42 dvokrevetne sobe i dva apartmana, a u sklopu hotela je i restoran kapaciteta 400 mjesta.

Zdravstveni i turistički segment ovog jedinstvenog kompleksa se nadopunjuju i veoma često, priča prvi čovjek banje, gosti kombinuju i jedno i drugo. Sportsko-rekreativni centar sa pet bazena je kapaciteta 6.000 posjetilaca, a u godinama prije pandemije, u ljetnim mjesecima ovdje je sve vrvjelo od kupača svih uzrasta.

- U sezoni sve naše aktivnosti zasnovane su na tim otvorenim bazenima i sportskim terenima za tenis, mali fudbal, rukomet, košarku i odbojku. Veoma česti gosti su nam naši Semberci, koji rade u inostranstvu i koji godišnje odmore rado provode kod nas - rekao je Zekić.

Pandemija virusa korona pomrsila je lani račune banji, jer od polovine marta do polovine maja nisu radili uopšte, a onda su u novembru postali dio “kovid” sistema.

- Već sedam mjeseci smo u “kovid” sistemu. Kroz našu zdravstvenu ustanovu prošlo je skoro 700 oboljelih. Imali smo na raspolaganju 100 kreveta i hvala Bogu da nijednog trenutka nije tražen krevet više. “Banja Dvorovi” je dala svoj puni doprinos u borbi protiv virusa korona i očekujem da ćemo od 1. juna početi da se vraćamo u normalan režim rada na zadovoljstvo i naših gostiju i zaposlenih - poručio je Zekić, naglasivši da je uvjeren da je banja uspješno odgovorila i ovom zadatku.

Sa nadom da će na njihovu adresu stići pomoć i podrška Uprave grada Bijeljina, da bi što lakše sanirali sve gubitke, u “Banji Dvorovi” spremaju se za predstojeću ljetnu sezonu, od koje očekuju mnogo.

Vaučeri

Milorad Zekić je rekao da je “Banja Dvorovi” bila i u sistemu turističkih vaučera te da su veoma zadovoljni koliko je domaćih posjetilaca boravilo u toj ustanovi zahvaljujući ovom vidu podrške.

- U “Banji Dvorovi” je od početka sezone u junu prošle godine iskorišćeno oko 400 turističkih vaučera - rekao je Zekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana