Bangkok omiljen, Dubai prazni džep

Agencije
Bangkok omiljen, Dubai prazni džep

Njujork - Bangkok, London, Pariz, Dubai i Singapur najposjećenijih je pet gradova u svijetu u 2016, a i za ovu godinu im je predviđen rast broja dolazaka turista od tri do osam odsto u odnosu na prošlu, pokazuju podaci iz studije koju je objavio "Mastercard Global Destination Cities Index".

Analiza je objavljena u susret Međunarodnom danu turizma 27. septembru, a riječ je o studiji u kojoj je sažeto više različitih istraživanja obuhvatajući 132 najposjećenija grada u svijetu.

Bangkok, koji je na prvom mjestu, prošle godine je posjetilo 19,4 miliona turista, a u stopu ga prati London sa 19 miliona. Treći je Pariz sa 15,5 miliona, a slijede Dubai sa 15 miliona stranih turista i Singapur sa 13,1 milion.

U top deset su i Njujork, Seul, Kuala Lumpur, Tokio i Istanbul. Potom slijede Hongkong, Barselona, Amsterdam, Milano, Tajpej, Rim, Osaka, Beč, Šangaj i Prag.

Studija pokazuje i da je rast obima međunarodnih putovanja i potrošnje u najposjećenijim destinacijama veći od rasta svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i za najveći dio gradova obuhvaćenih istraživanjem su upravo putovanja i turizam ključna komponenta privrednog rasta. Od 2009. do danas globalni BDP je porastao 22 odsto, a potrošnja stranih turista 41 procenat.

Sa 28,5 milijardi dolara Dubai je prvi u svijetu po turističkoj potrošnji, a prate ga Njujork sa 17 milijardi i London u kojem su strani turisti prošle godine potrošili 16,1 milijardu. Među prvih deset po potrošnji stranih turista su  i Singapur (15,7 milijardi dolara), Bangkok (14,1 milijarda), Pariz (12 milijardi), Tokio (11,3 milijardi), Tajpej (10 milijardi), Seul (9,4 milijardi) i Barselona (9 milijardi). Njih slijede Majami, Madrid, Los Anđeles, Kuala Lumpur, Sidnej, San Francisko, Hongkong, Istanbul, Šangaj i Minhen.

- Razlike među prvih deset najposjećenijih i prvih deset najbrže rastućih destinacija u svijetu ukazuju na to da se azijsko-pacifička regija i Bliski istok profilišu kao odredišta budućnosti i sve važniji elementi globalne ekonomije - naveli su autori studije.

To potkrepljuju podacima da najveći rast posjećenosti stranih turista od 24 i 23 odsto bilježe Osaka i Čengdu, a visoke stope imaju i Kolombo, Abu Dabi i Džakarta.

Troškovi turista

Turisti imaju različite motive za putovanje po svijetu, ali se uglavnom odnose na razonodu.

U restoranima najviše troše u Seulu, Istanbulu i Pragu, dok su za šoping najizdašniji London, Osaka i Tokio. Smještaj je najveća stavka u troškovima putovanja u Pariz, Milano i Rim, a najmanje za javni prevoz troše u Londonu, Singapuru i Hongkongu.

Najposjećeniji gradovi (miliona turista)

19,4 - Bangkok

19 - London

15,5 - Pariz

15 - Dubai

13,1 - Singapur

Gradovi u kojima turisti najviše troše (milijardi dolara)

28,5 - Dubai

17 - Njujork

16,1 - London

15,7 - Bangkok

Poslovni.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana