Muzej umjetnosti Metropolitan u odbranu jermenskog nasleđa

Tanjug
Foto: metmuseum.org

NjUJORK- Muzej umetnosti Metropolitan u Njujorku saopštio je da su nedavna krvoprolića i razaranja u Nagorno-Karabahu globalna tragedija koja zabrinjava i apelovao da se zaštiti jermenska kulturna baština.

U zajedničkom saopštenju predsjednika i izvršnog direktora Metropolitena Dena Vajsa i direktora Muzeja Maka Holeina, navodi se da je Muzej umjetnosti Metropolitan posvećen očuvanju i izlaganju ljudske kreativnosti preko 5.000 godina iz cijelog svijeta.

"Kao organizator i domaćin projekta iz 2018. godine ''Jermenija!'', prve velike izložbe koja je istraživala izuzetna umjetnička i kulturna dostignuća jermenskog naroda u globalnom kontekstu tokom četrnaest vijekova, sa užasom i tugom smo gledali nedavno nasilje i krvoproliće u regionu Nagorno-Karabaha", nastavili su Vajs i Holein.

"Preklinjemo sve koji su uključeni da poštuju ove međunarodne lokacije kulturne baštine, koje obogaćuju naš svijet i opstaju hiljadama godina. Gubitak mjesta kulturnog nasleđa trajan je i velika je krađa budućih generacija", zaključuje se u izjavi rukovodioca Muzeja umjetnosti Metropolitan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana