VSTS i Ustavni sud BiH mijenjaju pravila: Žalbe sudija i tužilaca na prvom mjestu

Vedrana Kulaga Simić
VSTS i Ustavni sud BiH mijenjaju pravila: Žalbe sudija i tužilaca na prvom mjestu

SARAJEVO - Na račun domaćih sudija i tužilaca, zbog uočenih grešaka u radu, godišnje stigne nekoliko stotina pritužbi koje analiziraju disciplinske komisije, a oni koji su se nakon izrečene kazne na iste žalili Ustavnom sudu BiH biće prioritet u radu na toj adresi.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH i Ustavni sud BiH potpisali su Memorandum o saradnji radi realizacije preporuka stručne misije koja je ranije stavila pod lupu disciplinske postupke te ukazane potrebe da se, kako su potvrdili za "Glas", unapređuje pravosuđe s ciljem približavanja evropskim standardima. Zadatak VSTS-a je, kako su pojasnili u tom Savjetu odakle je došla inicijativa, davanje mišljenja o pritužbama koje podnese sudija ili tužilac koji smatra da su mu prava ili nezavisnost ugroženi, kako je to propisano zakonom.

- VSTS je nadležan za davanje mišljenja o pritužbama sudija ili tužioca koji smatraju da su im zakonska prava ili nezavisnost ugroženi. Zbog toga, redovnim sudovima i Ustavnom sudu BiH dostavljamo odgovore na navode o povredi prava u postupcima koje pokreću nosioci pravosudnih funkcija. Po podnesenoj apelaciji, Ustavnom sudu dostavljamo, po zahtjevu, odgovore na navode. Imajući u vidu da se radi o povredi prava iz radnog odnosa i izricanju mjera u disciplinskom postupku, opravdano je očekivati prioritetno rješavanje postupaka pokrenutih pred Ustavnim sudom BiH – poručili su iz VSTS-a i dodali da se za podatke o tome koliko je nosilaca pravosudnih institucija u posljednjih pet godina podnijelo Ustavnom sudu BiH takve apelacije obratimo Ustavnom sudu.

I na toj adresi, potvrđuju za "Glas" da su prilikom ovog dogovora u obzir uzete preporuke Ekspertske misije o disciplinskim postupcima u BiH te da je ukazano na neophodnost saradnje Ustavnog suda i VSTS-a BiH, te brzo postupanje u predmetima koji se vode po apelaciji nosilaca pravosudnih funkcija.

- Prioritetno ćemo postupati po apelacijama nosilaca pravosudnih funkcija nakon donošenja odluke u disciplinskim postupcima u VSTS-u. Te apelacije ćemo, u skladu sa pravilima, tretirati kao hitne i rješavati u najkraćem mogućem roku, a VSTS će nam prioritetno dostaviti tražene podatke potrebne za odlučivanje po ovim apelacijama u cilju efikasnog vođenja i okončanja postupka - istakli su u Ustavnom sudu, ali i dodali da ne vode posebnu evidenciju o ovim predmetima.

Pod lupom disciplinskih komisija poslednjih mjeseci bili su i čelni ljudi u pravosuđu. Gordana Tadić je, nakon postupka u VSTS-u, smijenjena s pozicije glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a njen advokat je najavio da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu. Članovi Komisija raspravljali su i o, između ostalog, radu predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, ali su njegovu žalbu prihvatili te u drugostepenom postupku oslobodili optužbi da je počinio disciplinske prekršaje, odnosno nanošenje štete ugledu sudijske funkcije i davanje lažnih informacija. U pravosuđu postoje lakše i teže povrede dužnosti, a sankcije idu od opomena, novčane kazne, do razrješenja.

Presjek

Kancelarija disciplinskog tužioca je lani, prema podacima iz izvještaja o radu, imala u radu 1.342 pritužbe, od čega je iz 2019. godine prenesena 621 neriješena pritužba. Samo tom 2020. registrovane su 722 pritužbe i to najviše broj sudija. Pokrenut je 31 disciplinski postupak, od kojih je 12 protiv osoba protiv kojih su već vođeni postupci, od čega je devet sudija i tri tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana