ВСТС и Уставни суд БиХ мијењају правила: Жалбе судија и тужилаца на првом мјесту

Ведрана Кулага Симић
ВСТС и Уставни суд БиХ мијењају правила: Жалбе судија и тужилаца на првом мјесту

САРАЈЕВО - На рачун домаћих судија и тужилаца, због уочених грешака у раду, годишње стигне неколико стотина притужби које анализирају дисциплинске комисије, а они који су се након изречене казне на исте жалили Уставном суду БиХ биће приоритет у раду на тој адреси.

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ и Уставни суд БиХ потписали су Меморандум о сарадњи ради реализације препорука стручне мисије која је раније ставила под лупу дисциплинске поступке те указане потребе да се, како су потврдили за "Глас", унапређује правосуђе с циљем приближавања европским стандардима. Задатак ВСТС-а је, како су појаснили у том Савјету одакле је дошла иницијатива, давање мишљења о притужбама које поднесе судија или тужилац који сматра да су му права или независност угрожени, како је то прописано законом.

- ВСТС је надлежан за давање мишљења о притужбама судија или тужиоца који сматрају да су им законска права или независност угрожени. Због тога, редовним судовима и Уставном суду БиХ достављамо одговоре на наводе о повреди права у поступцима које покрећу носиоци правосудних функција. По поднесеној апелацији, Уставном суду достављамо, по захтјеву, одговоре на наводе. Имајући у виду да се ради о повреди права из радног односа и изрицању мјера у дисциплинском поступку, оправдано је очекивати приоритетно рјешавање поступака покренутих пред Уставним судом БиХ – поручили су из ВСТС-а и додали да се за податке о томе колико је носилаца правосудних институција у посљедњих пет година поднијело Уставном суду БиХ такве апелације обратимо Уставном суду.

И на тој адреси, потврђују за "Глас" да су приликом овог договора у обзир узете препоруке Експертске мисије о дисциплинским поступцима у БиХ те да је указано на неопходност сарадње Уставног суда и ВСТС-а БиХ, те брзо поступање у предметима који се воде по апелацији носилаца правосудних функција.

- Приоритетно ћемо поступати по апелацијама носилаца правосудних функција након доношења одлуке у дисциплинским поступцима у ВСТС-у. Те апелације ћемо, у складу са правилима, третирати као хитне и рјешавати у најкраћем могућем року, а ВСТС ће нам приоритетно доставити тражене податке потребне за одлучивање по овим апелацијама у циљу ефикасног вођења и окончања поступка - истакли су у Уставном суду, али и додали да не воде посебну евиденцију о овим предметима.

Под лупом дисциплинских комисија последњих мјесеци били су и челни људи у правосуђу. Гордана Тадић је, након поступка у ВСТС-у, смијењена с позиције главног тужиоца Тужилаштва БиХ, а њен адвокат је најавио да ће поднијети апелацију Уставном суду. Чланови Комисија расправљали су и о, између осталог, раду предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца, али су његову жалбу прихватили те у другостепеном поступку ослободили оптужби да је починио дисциплинске прекршаје, односно наношење штете угледу судијске функције и давање лажних информација. У правосуђу постоје лакше и теже повреде дужности, а санкције иду од опомена, новчане казне, до разрјешења.

Пресјек

Канцеларија дисциплинског тужиоца је лани, према подацима из извјештаја о раду, имала у раду 1.342 притужбе, од чега је из 2019. године пренесена 621 неријешена притужба. Само том 2020. регистроване су 722 притужбе и то највише број судија. Покренут је 31 дисциплински поступак, од којих је 12 против особа против којих су већ вођени поступци, од чега је девет судија и три тужиоца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана