Veritas: Srbina terete za ratni zločin - krađu traktora

Agencije
Veritas: Srbina terete za ratni zločin - krađu traktora

Beograd - Milutin Graić /42/, Srbin iz Hrvatske koga je uhapsila holandska policija po hrvatskoj potjernici, tereti se da je ukrao traktor Hrvatu u benkovačkom selu početkom 1990-ih godina, a to djelo je kvalifikovano kao ratni zločin nad civilima, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".

"Veritas" navodi da je od porodice uhapšenog dobio informaciju da je Milutin Graić juče uhapšen u Rosendalu kod Roterdama u Holandiji, po međunarodnoj potjernici koju je raspisao Biro Interpola u Zagrebu na zahtjev hrvatskog pravosuđa zbog navodno počinjenih ratnih zločina na području Benkovca početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

S obzirom na činjenični opis djela za koje se tereti Graić, njegova porodica se nada da će holandski sud odbiti hrvatski zahtjev za izručenje, pošto se po holandskom zakonu krađa pokretnih stvari ne može kvalifikovati kao ratni zločin nad civilima, navodi se u saopštenju "Veritasa".

U saopštenju se ističe da je Milutin Graić iz sela Buković, opština Benkovac, znao da se protiv njega vodi krivični postupak u Hrvatskoj zbog čega je još prije četiri godine angažovao jednog hrvatskog advokata radi uvida u spis i saznanja zbog čega ga terete.

Graić je sa porodicom nakon hrvatske akcije "Oluja" u avgustu 1995. godine izbjegao u Srbiju, odakle je 1997. godine sa porodicom iselio u Holandiju, a njegovo ime se nalazilo na svim spiskovima procesuiranih lica za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem.

Na posljednjem spisku je bilo ukupno 1.557 lica, a osim uhapšenog Graića, među optuženima je još devet Srba koji su, kao i Graić, sa benkovačkog područja.

Na tom spisku su Branko Bota /69/, Vinko Šarić /41/, Novica Berber /51/, Momir Pupovac /44/, Milan Pavasović /59/, Slobodan Pupovac /48/, Aleksandar Dragaš /44/, Novica Gulić /44/ i Mihail Čalić /80/, protiv kojih je istraga otvorena 1992. godine, a optužnica podignuta 2004. godine i svi se terete za ratni zločin nad civilima.

"Veritas" podsjeća da je prije sedam godina u Holandiji bio uhapšen i Srbin Ranko Šljubura, takođe, izbjeglica iz Hrvatske, koji je pred hrvatskim pravosuđem u odsustvu osuđen na tri godine zatvora, a protiv koga je vođen ekstradicioni postupak.

Holandski sud proglasio je neosnovanim hrvatski zahtjev za izručenje Šljubure, uz obrazloženje da se u radnjama osuđenog ne stiču elementi krivičnog djela ratnog zločina nad civilima, navodi se u saopštenju.

"Veritas" napominje da je od početka godine ovo već sedmo hapšenje Srba iz Hrvatske po hrvatskim potjernicama, te da je do sada ukupno uhapšeno 127 Srba i bivših pripadnika JNA, njih 37 ekstradirano u Hrvatsku, a protiv njih 18 je postupak obustavljen ili je optužba odbijena, zaključuje "Veritas" u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana