Tegeltija: Poslanici ne razumiju podjelu vlasti

Željka Domazet
Tegeltija: Poslanici ne razumiju podjelu vlasti

SARAJEVO - Niko od 39 prisutnih poslanika na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije dao podršku Izvještaju o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta za 2017. i 2018. godinu. Prvi put otkako se razmatraju izvještaji VSTS-a u parlamentu niko od poslanika nije želio da pruži podršku onome što u izvještaju piše.

S druge strane, prvi čovjek VSTS-a Milan Tegeltija za “Glas Srpske” kaže da je i to “dokaz nezavisnosti pravosuđa u BiH”.

- Sve zavisi od toga šta želite da vidite. Po meni, to prije svega govori da je pravosuđe istinski nezavisno i da ga niko od političara ne doživljava kao nešto svoje s čim upravlja i ima potrebu to što je njegovo da brani. To nepodržavanje je praksa Parlamenta BiH u posljednjih desetak godina. Međutim, u skladu sa demokratskom podjelom vlasti i  nezavisnošću pravosudnog sistema za izvještaj VSTS-a ne traži se njegovo usvajanje ili podrška parlamenta BIH. On je informativnog karaktera tako da je potpuno bespredmetno govoriti o podršci. Očigledno je da veliki broj poslanika sem na deklarativnoj ravni, suštinski ne razumije podjelu vlasti, ne poštuje je, niti može istinski da prihvati nezavisnost pravosudnog sistema - rekao je Tegeltija koji se našao na udaru kritika jer nije bio u parlamentu tokom rasprave.

Pojedini poslanici tvrde da je, umjesto u skupštinskoj sali, bio na ljetovanju u Zanzibaru. Poslanici su konstatovali da VSTS nije dobro radio svoj posao, zbog čega su potrebne korjenite izmjene Zakona o VSTS-u BiH.

Poslanik Nezavisnog bloka Mirjana Marinković-Lepić konstatovala je još nije oformljena komisija koja je trebalo da ispita rad u pravosuđu BiH.

- Prema medijima vidimo da su za većinu članova VSTS-a vezane afere. Zakon kaže da članovi VSTS-a moraju biti osobe visokog moralnog načela, a nije ni predsjednik, jer je vezan za aferu žPotkivanjež. Mi smo danas u situaciju da mediji otkrivaju afere - rekla je Lepićeva.

Slične kritike na nezadovoljavajući rad VSTS-a iznijela je i poslanik SDA Alma Čolo, naglašavajući da su tužioci do sada podizali tek tri optužnice mjesečno, što je veoma malo za efikasan rad na sprečavanju kriminalnih radnji, posebno korupcije u BiH.

Poslanik SDS-a Dragan Mektić rekao je da su se u pravosuđe uvukli kriminal i korupcija, kao i da se ove devijacije moraju “očistiti iz tužilaštava”.

Nermin Nikšić iz SDP-a podsjetio je na mnogobrojna hapšenja poznatih političara u BiH, te da su svi sudski postupci riješeni u njihovu korist.

- Bavi li se iko u BiH zaključcima iz izvještaja međunarodnog pravnog eksperta Rajnharda Pribea o stanju u pravosuđu BiH - naveo je Nikšić.

Jukić: Nisu ni čitali

Potpredsjednica VSTS-a Ružica Jukić rekla je za “Glas Srpske” da “vjeruje da je rijetko koji parlamentarac pročitao izvještaj.”

- Poslanici nemaju šta da podrže. Oni izvještaj primaju k znanju. Ne podržavamo ni mi rad poslanika jer ne donose zakone  kojim bi privreda ove države krenula u pozitivnom smjeru - rekla je Jukićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana