Тегелтија: Посланици не разумију подјелу власти

Жељка Домазет
Тегелтија: Посланици не разумију подјелу власти

САРАЈЕВО - Нико од 39 присутних посланика на посљедњој сједници Представничког дома Парламента БиХ није дао подршку Извјештају о раду Високог судског и тужилачког савјета за 2017. и 2018. годину. Први пут откако се разматрају извјештаји ВСТС-а у парламенту нико од посланика није желио да пружи подршку ономе што у извјештају пише.

С друге стране, први човјек ВСТС-а Милан Тегелтија за “Глас Српске” каже да је и то “доказ независности правосуђа у БиХ”.

- Све зависи од тога шта желите да видите. По мени, то прије свега говори да је правосуђе истински независно и да га нико од политичара не доживљава као нешто своје с чим управља и има потребу то што је његово да брани. То неподржавање је пракса Парламента БиХ у посљедњих десетак година. Међутим, у складу са демократском подјелом власти и  независношћу правосудног система за извјештај ВСТС-а не тражи се његово усвајање или подршка парламента БИХ. Он је информативног карактера тако да је потпуно беспредметно говорити о подршци. Очигледно је да велики број посланика сем на декларативној равни, суштински не разумије подјелу власти, не поштује је, нити може истински да прихвати независност правосудног система - рекао је Тегелтија који се нашао на удару критика јер није био у парламенту током расправе.

Поједини посланици тврде да је, умјесто у скупштинској сали, био на љетовању у Занзибару. Посланици су констатовали да ВСТС није добро радио свој посао, због чега су потребне корјените измјене Закона о ВСТС-у БиХ.

Посланик Независног блока Мирјана Маринковић-Лепић констатовала је још није оформљена комисија која је требало да испита рад у правосуђу БиХ.

- Према медијима видимо да су за већину чланова ВСТС-а везане афере. Закон каже да чланови ВСТС-а морају бити особе високог моралног начела, а није ни предсједник, јер је везан за аферу жПоткивањеж. Ми смо данас у ситуацију да медији откривају афере - рекла је Лепићева.

Сличне критике на незадовољавајући рад ВСТС-а изнијела је и посланик СДА Алма Чоло, наглашавајући да су тужиоци до сада подизали тек три оптужнице мјесечно, што је веома мало за ефикасан рад на спречавању криминалних радњи, посебно корупције у БиХ.

Посланик СДС-а Драган Мектић рекао је да су се у правосуђе увукли криминал и корупција, као и да се ове девијације морају “очистити из тужилаштава”.

Нермин Никшић из СДП-а подсјетио је на многобројна хапшења познатих политичара у БиХ, те да су сви судски поступци ријешени у њихову корист.

- Бави ли се ико у БиХ закључцима из извјештаја међународног правног експерта Рајнхарда Прибеа о стању у правосуђу БиХ - навео је Никшић.

Јукић: Нису ни читали

Потпредсједница ВСТС-а Ружица Јукић рекла је за “Глас Српске” да “вјерује да је ријетко који парламентарац прочитао извјештај.”

- Посланици немају шта да подрже. Они извјештај примају к знању. Не подржавамо ни ми рад посланика јер не доносе законе  којим би привреда ове државе кренула у позитивном смјеру - рекла је Јукићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана