Šta je Ešdaun pisao Karadžiću: Manjača, Omarska i Trnopolje nisu koncentracioni logori

ATV
Šta je Ešdaun pisao Karadžiću: Manjača, Omarska i Trnopolje nisu koncentracioni logori

BANjALUKA – Tadašnji lider Liberalnih demokrata, a kasniji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, u pismu poslatom 1992. godine tadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nakon obilaska Manjače, Omarske i Trnopolja, napisao je da se, na osnovu onoga što je on vidio, ta mjesta ne mogu nazivati koncentracionim logorima.

Pokazali su to dokumenti Nacionalnog britanskog arhiva, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji su objavljeni prošle godine kao dio paketa koji pripadaju korespondenciji tadašnjeg premijera Velike Britanije Džona Mejdžera pod nazivom "Korespondencija sa liderom liberalnih demokrata" čiji je lider tada bio Ešdaun, a koje je objavila ATV.

- Zadovoljan sam što vidim da komandir u kampu poštuje načela Ženevske konvencije, koliko god mu finansije dozvoljavaju. Hrana je slaba, a lijekovi nisu adekvatni. Cijenim da je razlog za to što je zemlja u cjelini pogođena sankcijama – naveo je Ešdaun u pismu Karadžiću koje mu poslao nakon posjete Republici Srpskoj, u avgustu 1992. godine.

Ešdaun je tokom posjete napravio kompletan izvještaj o sarajevskom ratištu, o onome što je vidio na koridoru, o tenkovima, avionima i raketama koje posjeduje Vojska Republike Srpske. Nakon posjete, poslao je pismo Karadžiću.

Dva mjeseca nakon toga, pisao je tadašnjem premijeru Džonu Mejdžeru i više puta je naglasio pojam "Muslimanska domovina", misleći na prostor BiH. U tim pismima nije spomenuo nijedan logor i zatvor u kojem su držani i ubijani Srbi, te je vršio pritisak da Britanija reaguje zbog zatvora, etničkog čišćenja i izbjegličkih kampova u Republici Srpskoj.

Takođe, Ešdaun u pismu koje je premijeru poslao 3. aprila 1993. godine piše kako je samo pitanje vremena kada će Srbi "pregaziti" Srebrenicu i njenih 60.000 stanovnika muslimanske vjeroispovjesti, čime će izgubiti podršku za provođenje Vens -Ovenovog plana. Samo 11 dana kasnije, Ešdaun piše, kako žali što Britanija nije spremna da preduzme akciju da zaštiti pad Srebrenice i njenih 40.000 muslimana u srpske ruke. U tom pismu podržao je ojačavanje i strože eprovođenje sankcija.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u opštini Srebrenica je živjelo ukupno 36.666 stanovnika, od čega 27.572 (75,19%) muslimana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana