Prijavljen napad na povratnike kod Gacka, reagovala policija: Utvrđujemo sve okolnosti, u kući niko ne živi

GS
Prijavljen napad na povratnike kod Gacka, reagovala policija: Utvrđujemo sve okolnosti, u kući niko ne živi

GACKO - Policija u Gacku izvršila je uviđaj na kući u mjestu Gračanica nakon što je vlasnik prijavio oštećenje prozorskog stakla i radi na utvrđivanju okolnosti koje su dovele to toga, saopštila je Policijska uprava Trebinje.

Uviđaj je izvršen danas po nalogu tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju nakon što je oštećenje prijavio vlasnik H.K.

- Policijski službenici su utvrdili da je u kući u kojoj, prema riječima lica koje je prijavilo niko ne živi, oštećeno jedno prozorsko staklo upotrebom vatrenog oružja - navodi se u policijskom saopštenju.

Pripadnici Policijske uprave Trebinje nastavljaju da preduzimaju sve mjere i radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja.

Postupajući tužilac se nije mogao izjasniti ima li u tome elemenata krivičnog djela, te je naložio da mu bude dostavljen izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama.

Policija je reagovala nakon što je danas prvo ministar raseljenih lica i izbjeglica FBiH Nerin Dizdar saopštio da se danas dogodio napad na povratničku porodicu u Gacku, prilikom čega je korišteno vatreno oružje. Dizdar je u objavi na svom „Fejsbuk“ nalogu podijelio i fotografije kuće na koju je navodno izvršen napad.

-Dobijam informacije o novom napadu na povratnike, ovaj put u Gacku, i to uz upotrebu vatrenog oružja. Još jedan dokaz da trovanje javnog prostora šovinizmom i bježanje od istine i odgovornosti ponovo stavljaju metu na čelo žrtvama - napisao je Dizdar na „Fejsbuku“.

Dizdar je dodao da od vlasti Republike Srpske traži hitni pronalazak i procesuiranje odgovornih.

-Kao što smo premijer i ja rekli povratnicima u Gacko prije par dana, naša podrška njima će biti veća i jača nego ikada. Od vlasti entiteta opet tražimo hitno procesuiranje i otkrivanje krivaca. Od pomoći bi bilo i da prestanu sa širenjem govora mržnje, ali se u to ne uzdamo. U tome ih dalje spriječiti mogu državni pravosudni organi - dodao je Dizdar.

Naglasio je da će Ministarstvo odmah na mjesto događaja poslati svoje predstavnike.

-Ministarstvo će već ujutro na lice mjesta poslati svoje predstavnike, kako bi se procijenila šteta na stambenom objektu, kao i stanje povratničke porodice, te osigurala sva potrebna podrška - naglasio je Dizdar.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak razgovarao je, kako su prenijeli mediji u Sarajevu, sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišom Karanom, a tema razgovora bio je ovaj slučaj.

Ministar Karan informisao je ministra Isaka dao policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa postupajućim tužiteljem, aktivno rade na rasvjetljavanju ovog događaja te da je uvjeren kako će počinioci uskoro biti otkriveni, navodi Kliks.

-Ministar Isak i ministar Karan osuđuju sve napade na povratnike u BiHte poručuju kako policijski službenici neće imati ni minimum tolerancije prema licima koja budu ugrožavala povratnike u bilo kojem dijelu BiH ili iz bilo kojeg naroda - saopšteno je iz kancelarije ministra Isaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana