Шта је Ешдаун писао Караџићу: Мањача, Омарска и Трнопоље нису концентрациони логори

АТВ
Шта је Ешдаун писао Караџићу: Мањача, Омарска и Трнопоље нису концентрациони логори

БАЊАЛУКА – Тадашњи лидер Либералних демократа, а каснији високи представник у БиХ Педи Ешдаун, у писму послатом 1992. године тадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу након обиласка Мањаче, Омарске и Трнопоља, написао је да се, на основу онога што је он видио, та мјеста не могу називати концентрационим логорима.

Показали су то документи Националног британског архива, са којих је скинута ознака тајности, а који су објављени прошле године као дио пакета који припадају кореспонденцији тадашњег премијера Велике Британије Џона Мејџера под називом "Кореспонденција са лидером либералних демократа" чији је лидер тада био Ешдаун, а које је објавила АТВ.

- Задовољан сам што видим да командир у кампу поштује начела Женевске конвенције, колико год му финансије дозвољавају. Храна је слаба, а лијекови нису адекватни. Цијеним да је разлог за то што је земља у цјелини погођена санкцијама – навео је Ешдаун у писму Караџићу које му послао након посјете Републици Српској, у августу 1992. године.

Ешдаун је током посјете направио комплетан извјештај о сарајевском ратишту, о ономе што је видио на коридору, о тенковима, авионима и ракетама које посједује Војска Републике Српске. Након посјете, послао је писмо Караџићу.

Два мјесеца након тога, писао је тадашњем премијеру Џону Мејџеру и више пута је нагласио појам "Муслиманска домовина", мислећи на простор БиХ. У тим писмима није споменуо ниједан логор и затвор у којем су држани и убијани Срби, те је вршио притисак да Британија реагује због затвора, етничког чишћења и избјегличких кампова у Републици Српској.

Такође, Ешдаун у писму које је премијеру послао 3. априла 1993. године пише како је само питање времена када ће Срби "прегазити" Сребреницу и њених 60.000 становника муслиманске вјероисповјести, чиме ће изгубити подршку за провођење Венс -Овеновог плана. Само 11 дана касније, Ешдаун пише, како жали што Британија није спремна да предузме акцију да заштити пад Сребренице и њених 40.000 муслимана у српске руке. У том писму подржао је ојачавање и строже епровођење санкција.

Према попису становништва из 1991. године, у општини Сребреница је живјело укупно 36.666 становника, од чега 27.572 (75,19%) муслимана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана