Slovenci se predomislili, ne priznaju testove urađene u BiH

Agencije
Slovenci se predomislili, ne priznaju testove urađene u BiH

MARIBOR – Nakon što je Slovenija u subotu relaksirala mjere za prelazak granice odnosno ulazak u tu zemlju, već je danas došlo do promjene pa je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs danas je izjavio da za ulazak u Sloveniju ne vrijede testovi koji su napravljeni u BiH.

Vlada Slovenije je u subotu izmijenila uredbu o sprovođenju mjera za sprečavanje širenja virusa korona na graničnim prelazima na spoljnoj granici i na kontrolnim punktovima unutar zemlje i prilagodila je preporukama Evropske komisije.

Iako su Slovenci prvo objavili da priznaju testove koji su urađeni u određenim laboratorijama u BiH, došlo je do promjene odluke.

- Uvodimo mogućnost da osoba koja bi trebala u karantin na granici pokaže test tokom karantina, a u slučaju negativnog testa, period karantina će joj biti prekinut - rekao je Hojs na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da test koji pokazuje da niste zaraženi koronom na granici ne smije biti stariji od 48 časova i mora biti urađen u bilo kojoj provjerenoj laboratoriji unutar Evropske unije.

Državljani BiH moći će putovati u Sloveniju bez desetodnevnog karantina, ali pod uslovom da imaju negativan PCR test na virus korona koji je urađen u nekoj od zemalja EU i Šengena.

Osobe koje imaju stalno ili privremeno prebivalište u zemlji sa zelene liste i dolaze iz tih zemalja mogu ući bez ograničenja i karantina, kao i osobe koje su neprekidno boravile u ovoj zemlji najmanje 14 dana prije dolaska u Sloveniju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana