Словенци се предомислили, не признају тестове урађене у БиХ

Aгенције
Словенци се предомислили, не признају тестове урађене у БиХ

МАРИБОР – Након што је Словенија у суботу релаксирала мјере за прелазак границе односно улазак у ту земљу, већ је данас дошло до промјене па је министар унутрашњих послова Алеш Хојс данас је изјавио да за улазак у Словенију не вриједе тестови који су направљени у БиХ.

Влада Словеније је у суботу измијенила уредбу о спровођењу мјера за спречавање ширења вируса корона на граничним прелазима на спољној граници и на контролним пунктовима унутар земље и прилагодила је препорукама Европске комисије.

Иако су Словенци прво објавили да признају тестове који су урађени у одређеним лабораторијама у БиХ, дошло је до промјене одлуке.

- Уводимо могућност да особа која би требала у карантин на граници покаже тест током карантина, а у случају негативног теста, период карантина ће јој бити прекинут - рекао је Хојс на конференцији за новинаре.

Он је подсјетио да тест који показује да нисте заражени короном на граници не смије бити старији од 48 часова и мора бити урађен у било којој провјереној лабораторији унутар Европске уније.

Држављани БиХ моћи ће путовати у Словенију без десетодневног карантина, али под условом да имају негативан PCR тест на вирус корона који је урађен у некој од земаља ЕУ и Шенгена.

Особе које имају стално или привремено пребивалиште у земљи са зелене листе и долазе из тих земаља могу ући без ограничења и карантина, као и особе које су непрекидно боравиле у овој земљи најмање 14 дана прије доласка у Словенију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана