Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH: Prijetnje sudijama i tužiocima još nisu razjašnjene

Srna
Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH: Prijetnje sudijama i tužiocima još nisu razjašnjene

Sarajevo - Tužilaštvo BiH nakon više od godinu nije obavijestilo predsjednika Suda BiH Ranka Debevca da je pronašlo osobu koja mu je prošlog ljeta slala prijetnje smrću, potvrdio je Debevec za Birn.

Druge sudije i rukovodioci pravosudnih institucija na nivou BiH, koji su dobili prijetnje u isto vrijeme, takođe nisu obaviješteni da je pronađena osoba koja im je prijetila.

Debevec je rekao da nije obaviješten i da nema nikakvih informacija o istrazi i izrazio uvjerenje da će Tužilaštvo i policijske agencije uraditi ono što se od njih očekuje - pronaći osobe koje su upućivale prijetnje.

- Nemam nikakve informacije. I dalje vjerujem i nadam se da će organi gonjenja i policijske agencije pronaći počinioce tih krivičnih djela. Mislim da je odavno bilo vrijeme da se to privede kraju, odnosno da se počinioci tih djela privedu pravdi - rekao je Debevec.

Debevec je prošle godine dobio SMS poruku koja počinje riječju “fetva” i u kojoj je nazvan pogrdnim imenima te je dodato “zbog saradnje sa Mosadom osuđen si na smrt”.

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Ružica Jukić, koja je takođe 10. avgusta prošle godine s nepoznatog broja dobila prijetnje smrću, rekla je da se obraćala Tužilaštvu BiH i da je dobila pisano obavještenje da se na tom predmetu još radi.

- Nikakvog više obavještenja o tome niti sam dobila, niti znam šta se radi. Mislim da nije u redu. Imam taj pismeni akt. Smatram da to nije u redu. Ta komunikacija sa oštećenim je vrlo loša, zato sam ja tražila izmjenu zakona u tom smislu, da bude onakav kakav je bio prije reformi - dodala je Jukićeva.

U porukama, u koje je Birn BiH imao uvid, između ostalog, je navedeno da su predstavnici pravosuđa “prodali presudu” predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinu Radončiću, zbog čega im se prijeti “sabljom smrti”.

Među osobama iz pravosuđa koje su tada dobile prijetnje bila je i potpredsjednica VSTS-a Jadranka Lokmić-Misirača koja je rekla da vjeruje u Tužilaštvo BiH i da rade sve kako bi pronašli počinioce.

Iz Tužilaštva BiH su na pitanje Birna o istrazi o prijetnjama odgovorili da je “predmet u radu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana