Ранко Дебевец, предсједник Суда БиХ: Пријетње судијама и тужиоцима још нису разјашњене

Срна
Ранко Дебевец, предсједник Суда БиХ: Пријетње судијама и тужиоцима још нису разјашњене

Сарајево - Тужилаштво БиХ након више од годину није обавијестило предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца да је пронашло особу која му је прошлог љета слала пријетње смрћу, потврдио је Дебевец за Бирн.

Друге судије и руководиоци правосудних институција на нивоу БиХ, који су добили пријетње у исто вријеме, такође нису обавијештени да је пронађена особа која им је пријетила.

Дебевец је рекао да није обавијештен и да нема никаквих информација о истрази и изразио увјерење да ће Тужилаштво и полицијске агенције урадити оно што се од њих очекује - пронаћи особе које су упућивале пријетње.

- Немам никакве информације. И даље вјерујем и надам се да ће органи гоњења и полицијске агенције пронаћи починиоце тих кривичних дјела. Мислим да је одавно било вријеме да се то приведе крају, односно да се починиоци тих дјела приведу правди - рекао је Дебевец.

Дебевец је прошле године добио СМС поруку која почиње ријечју “фетва” и у којој је назван погрдним именима те је додато “због сарадње са Мосадом осуђен си на смрт”.

Потпредсједница Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) Ружица Јукић, која је такође 10. августа прошле године с непознатог броја добила пријетње смрћу, рекла је да се обраћала Тужилаштву БиХ и да је добила писано обавјештење да се на том предмету још ради.

- Никаквог више обавјештења о томе нити сам добила, нити знам шта се ради. Мислим да није у реду. Имам тај писмени акт. Сматрам да то није у реду. Та комуникација са оштећеним је врло лоша, зато сам ја тражила измјену закона у том смислу, да буде онакав какав је био прије реформи - додала је Јукићева.

У порукама, у које је Бирн БиХ имао увид, између осталог, је наведено да су представници правосуђа “продали пресуду” предсједнику Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудину Радончићу, због чега им се пријети “сабљом смрти”.

Међу особама из правосуђа које су тада добиле пријетње била је и потпредсједница ВСТС-а Јадранка Локмић-Мисирача која је рекла да вјерује у Тужилаштво БиХ и да раде све како би пронашли починиоце.

Из Тужилаштва БиХ су на питање Бирна о истрази о пријетњама одговорили да је “предмет у раду”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана