Pucar: Tužilaštvo da prekine farsu

Srna
Pucar: Tužilaštvo da prekine farsu

ISTOČNO SARAJEVO– Advokat Miljkan Pucar izjavio je danas, nakon ročišta u Sudu BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića, da bi za Tužilaštvo bilo najbolje da ne pravi dalje farsu, već da povuče ovu optužnicu.

-Nadamo se da ćemo na sljedećem ročištu utvrditi i potvrditi ono što od prvog dana ističemo - da je ovaj postupak bespotreban - rekao je Pucar na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Pucar je rekao da odbrana od samog početka ističe da Tužilaštvo nema ništa, što se pokazlao i na današnjem ročištu jer dva saslušana svjedoka nisu potvrdila ništa iz optužnice, već stav odbrane da “Službeni glasnik” radi isključivo po zakonu.

-Kako je to danas istaknuto, nema ničije uloge u objavljivanju. Nema nikakve konstitutivnosti u objavljivanju. To je tehnika da postoji zakon kako i šta se objavljuje. Mi to tvrdimo od prvog dana i mislili smo da će Tužilaštvo nakon prošlog ročišta i fijaska koji su doživjeli sa inspektorima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), možda i odustati od ovih svjedoka - istakao je on.

Pucar je napomenuo da Tužilaštvo predlaže više od 60 materijalnih dokaza, “za koje oni tvrde da su dokazi”, a navode se odluke koje su objavljene u “Službenom glasniku”, novinski članci, njihovi prijedlozi sudu i naredbe Suda i ono što su Kabinet predsjednika i “Službeni glasnik” dobrovoljno predali.

On je naglasio da nema šta da se krije, jer je sve javno i transparentno i u skladu sa zakonom.

Pucar naglašava da Tužilaštvo “nema ništa”.

-Oni su nam dostavili spise na ce-deu, a Zakon o krivičnom postupku BiH kaže da morate dostaviti ili original ili ovjerenu fotokopiju -, pojasnio je on.

On je podsjetio da svi u BiH dobro znaju da Dejtonski mirovni sporazum ili njegov aneks 10, na koji se poziva Tužilaštvo, ne postoji u BiH u originalu.

Pucar je naveo da je vođen i postupak protiv jednog lica da navodno ima originalni Dejtonski sporazum.

Prema njegovim riječima, BiH nema Dejtonski sporazum u originalu i Tužilaštvo ne može da predloži taj Dejtonski mirovni sporazum.

Pucar kaže da se tužilaštvo poziva na odluke visokog predstavnik koji se poziva na bonska ovlašćenja, a bonska ovlašćenja nigdje u BiH nikada nisu objavljena, ni u jednom službenom glasniku.

-Bonska ovlašćenja ne zna se ko, kada i na koji način je potpisao i prihvatio. Vi imate jedan politički akt, grupe zemalja koje su donijeli, ali to nije zakon u BiH - istakao je Pucar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana