Protjerano 15 opasnih stranaca

Vedrana Kulaga
Protjerano 15 opasnih stranaca

Sarajevo - Služba za poslove sa strancima BiH lani je raspolagala informacijama o 103 bezbjednosno interesantna strana državljanina, od kojih je 15 pronađeno i protjerano iz BiH jer su predstavljali veliku prijetnju za njene građane.

Ti podaci su objelodanjeni u izvještaju o radu Službe za 2016. godinu, a kada se prošlogodišnji podaci uporede sa onima iz 2015. godine, vidljivo je da je znatno povećan broj osoba interesantnih sa aspekta bezbjednosti jer ih je te godine na listi bilo 29, a protjerano ih je 12.

Od 103 bezbjednosno interesantna stranca koji su lani bili pod pod lupom, Služba je preduzimanjem određenih radnji i pojačanom kontrolom kretanja i boravka stranaca u BiH pronašla, procesuirala i izrekla mjere protjerivanja za 15 njih, dok ostala lica nisu pronađena na teritoriji BiH.

- Podatke o svih 103 lica koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i bezbjednosti BiH Služba je evidentirala u bazu Registra određenih stranaca (ROS), kojoj pristup ima Granična policija BiH, te će za one koji nisu na području BiH prilikom pokušaja ulaska u BiH biti odbijen ulazak - navedeno je u izvještaju.

U nadležnim službama kažu da su lica koja su protjerana u BiH ušla ilegalno, a niko nije mogao da precizira o čijim je državljanima riječ.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da se među bezbjednosno interesantnim licima nalaze osobe koje mogu biti prijetnja zbog radikalnih stavova i propagiranja nasilnog ekstremizma, ali i osobe koje se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom i švercom oružja.

- Jedan broj lica koja su protjerana dovodi se u vezu sa sirijskim ratištem. Jedan broj je ilegalno ulazio u BiH iz prihvatnog centra u Šidu iz Srbije. Mi smo došli do tih podataka i otkazali smo boravak u BiH i zabranili određeni period ulazak u BiH svima koji predstavljaju opasnost po bezbjednost zemlje - rekao je Mektić.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić naglasio je da je lani, imajući u vidu važnost međuagencijske saradnje i razmjene informacija, Služba koordinisala aktivnosti, inicirala i ostvarivala svakodnevnu saradnju sa agencijama u BiH, Tužilaštvom BiH, međunarodnim i nevladinim organizacijama.

- Inspektori za strance naše Službe i drugi ovlašćeni službenici, preduzimajući sve potrebne mjere i radnje iz naše nadležnosti, u svom svakodnevnom radu su dolazili do veoma korisnih i u najvećoj mjeri pouzdanih operativnih saznanja o neregularnim migracijama, kao i saznanja koja su se mogla dovesti u vezu sa krivičnim djelima iz nadležnosti drugih bezbjednosnih agencija - istakao je Ujić.

Prikupljena saznanja su, kaže, analizirana i procijenjena od strane službenika Sektora za operativnu podršku, što je rezultiralo izradom informacija o prikupljenim operativnim saznanjima koje su dostavljane na postupanje Tužilaštvu BiH, Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, Agenciji za istrage i zaštitu, Graničnoj policiji, entitetskim MUP-ovima i drugim institucijama.

- Služba je u dalju nadležnost dostavila 179 informacija - naglasio je Ujić.

Službenici Službe za poslove sa strancima imali su lani pune ruke posla i sa strancima koji nisu poštivali dobijene dozvole za boravak u BiH. Najveći broj protjerivanja, te otkaza bezviznog i privremenog boravka sa izrečenom mjerom protjerivanja odnosio se na državljane Turske, Srbije, Albanije, kao i samoproglašenog Kosova. Mjere protjerivanja su najčešće izrečene zbog nezakonitog ulaska u BiH, boravka nakon isteka roka važenja vize ili dozvole boravka, te boravka u BiH nakon isteka važenja bezviznog boravka. Bilo je i onih kojima je zahtjev za odobrenje boravka odbijen, a nisu napustili BiH u roku određenom za dobrovoljno napuštanje.

Potrage

U izvještaju Službe za poslove sa strancima BiH piše da je zabilježen i kontinuitet potraga za stranim državljanima od strane poreskih i sudskih organa, tužilaštava, kao i policijskih i bezbjednosnih agencija, zbog krivičnih djela u vezi sa utajama poreza, kao i sumnjom u postupke koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom pranja novca.

Popravljena je saradnja sa institucijama na području BiH o kretanju, boravku stranaca i razmjeni informacija.

- Od januara do decembra 2016. godine ostvarena je službena saradnja u 12.105 slučajeva, a godinu ranije u 9.687 slučajeva - navedeno je u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana