Milovanović dao veliki doprinos stvaranju Srpske

D. M.
Milovanović dao veliki doprinos stvaranju Srpske

Banjaluka - Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović preminuo je juče u 76. godini u Banjaluci, a brojni zvaničnici Republike Srpske ocijenili su da je otišao čovjek koji je dao veliki doprinos u najtežim trenucima stvaranja Srpske.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za porodicu i prijatelje, ali i za srpski narod. Telegrame saučešća uputili su i premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić.

Milovanović je rođen 21. novembra 1943. godine u selu Laminci kod Gradiške. Podoficirsku školu, smjer oklopno-mehanizovane jedinice završio je 1961. godine, a Vojnu akademiju, kopnena vojska, smjer oklopno-motorizovane jedinice 1966. godine. Komandno-štabnu školu taktike kopnene vojske završio je 1977. godine, a Komandno-štabnu školu operatike 1987. godine. Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u BiH bio je načelnik Generalštaba VRS. Bio je ministar odbrane Srpske od 1998. do 2001. godine, te član Senata Republike Srpske od 2009. godine.
U JNA je odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnom zvijezdom, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Ordenom rada sa zlatnim vijencem. U Vojsci Republike Srpske odlikovan je Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda. Penzionisan je 22. decembra 2000. godine. General Manojlo Milovanovića biće sahranjen u petak 11. oktobra u 13 časova na banjalučkom Rebrovačkom groblju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana