Миловановић дао велики допринос стварању Српске

Д. М.
Миловановић дао велики допринос стварању Српске

Бањалука - Бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске Манојло Миловановић преминуо је јуче у 76. години у Бањалуци, а бројни званичници Републике Српске оцијенили су да је отишао човјек који је дао велики допринос у најтежим тренуцима стварања Српске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да његов одлазак представља велики губитак за породицу и пријатеље, али и за српски народ. Телеграме саучешћа упутили су и премијер Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, као и предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић.

Миловановић је рођен 21. новембра 1943. године у селу Ламинци код Градишке. Подофицирску школу, смјер оклопно-механизоване јединице завршио је 1961. године, а Војну академију, копнена војска, смјер оклопно-моторизоване јединице 1966. године. Командно-штабну школу тактике копнене војске завршио је 1977. године, а Командно-штабну школу оператике 1987. године. Током Одбрамбено-отаџбинског рата у БиХ био је начелник Генералштаба ВРС. Био је министар одбране Српске од 1998. до 2001. године, те члан Сената Републике Српске од 2009. године.
У ЈНА је одликован Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звијездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом рада са златним вијенцем. У Војсци Републике Српске одликован је Орденом Немањића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда. Пензионисан је 22. децембра 2000. године. Генерал Манојло Миловановића биће сахрањен у петак 11. октобра у 13 часова на бањалучком Ребровачком гробљу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана