Povratnici s ratišta i lažni migranti siju strah od terorizma

Vedrana Kulaga
Povratnici s ratišta i lažni migranti siju strah od terorizma

Sarajevo - Iako je odlazak boraca na sirijsko i iračko ratište prekinut i poboljšana bezbjednosna situacija, BiH mora svakodnevno biti na oprezu zbog opasnosti od terorističkih napada, a poseban nadzor zahtijevaju povratnici sa ratišta i mogući uljezi u kolonama migranata.

Na to je upozoreno u izvještaju Ministarstva bezbjednosti BiH o stanju bezbjednosti u 2016. godini koji je stigao u parlamentarnu proceduru. Iako je najvažniji podatak da lani nije bilo terorističkih napada, za razliku od 2015. godine kada su zabilježena čak tri, stručnjaci upozoravaju da bezbjednosne agencije ne smiju ni u kom slučaju ispuštati iz vida potencijalne opasnosti jer se uvijek može desiti teroristička akcija.

Prioritet u radu policijskih agencija lani je bilo istraživanje i praćenje pojedinaca iz BiH koji odlaze na ratišta u Siriju i Irak gdje se priključuju grupama i organizacijama koje su na listama Ujedinjenih nacija označene kao terorističke organizacije. Podaci Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH ukazuju na to da su bezbjednosno najznačajniji događaji bili povezani sa odlaskom dobrovoljaca iz BiH i drugih evropskih zemalja u Siriju i Irak i na ukrajinsko ratište.

- Zbog činjenice da se na stranim ratištima, prvenstveno u Siriji i Iraku, bori određeni broj državljana BiH naša zemlja se i dalje suočava sa bezbjednosnim izazovom koji predstavljaju državljani BiH - borci u okviru terorističkih vojnih formacija. Njihova stalna propaganda usmjerena je prema istomišljenicima i povratnicima sa sirijsko-iračkog ratišta - navedeno je u izvještaju.

Broj odlazaka državljana BiH na ta ratišta smanjen je krajem 2015, da bi u 2016. godini bio evidentiran samo jedan odlazak državljanke BiH koja je u Siriji sklopila brak sa dobrovoljcem porijeklom iz Srbije. Na manji broj odlazaka uticale su pojačane kontrole na aerodromima i graničnim prelazima.

- Bez obzira na to što je evidentiran samo jedan odlazak u Siriju, još je prisutno interesovanje za odlazak na sirijsko-iračko ratište. U BiH postoje lica koja podržavaju odlaske, mada ne preduzimaju konkretne aktivnosti - istakli su u Ministarstvu bezbjednosti.

Poseban izazov predstavlja i povratak ratnika i aktivnosti koje sprovode nakon povratka u BiH.

- Iako trenutno ne raspolažemo saznanjima da povratnici sa ratišta planiraju izvršenje nezakonitih aktivnosti, oni su i dalje značajan dugoročni bezbjednosni izazov za BiH. S obzirom na to da je većina dobrovoljaca na području Sirije i Iraka bila izložena dodatnoj radikalizaciji i da su stekli vojne vještine u direktnom učešću u borbama, ne može se sa sigurnošću isključiti njihovo eventualno nezakonito djelovanje. Manji broj povratnika su veoma agresivni sljedbenici i promotori ideologije terorističke organizacije Islamska država, što može predstavljati ozbiljnu prijetnju - istakli su u Ministarstvu bezbjednosti.

Borci iz BiH koji su trenutno u redovima Islamske države u zoni sukoba u Siriji i Iraku koriste društvene mreže da bi zagovarali napade i u BiH.

- Aspiracije Islamske države na Balkanu, u kojima je BiH predstavljena kao dio islamskog kalifata, opravdavaju procjenu da bi eventualni priliv migranata sa Bliskog istoka na teritoriju BiH predstavljao ozbiljan bezbjednosni rizik zbog moguće infiltracije terorista u migrantske strukture - zaključeno je u izvještaju.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kazao je da je bezbjednosna situacija poboljšana i da je prekinut odlazak džihadista na ratišta, te da trenutno nema ozbiljnijih prijetnji.

- Blagovremeno smo spriječili određene stvari, ali to ne znači da možemo da se opustimo jer se ne može isključiti mogućnost terorističkog akta s obzirom na to da postoje novi načini izvršenja kao što su napadi automobilima ili fizički napadi na jednu ili manje grupe osoba - rekao je Mektić.

Kazne

Zbog odlaska na strana ratišta i priključivanja formacijama Islamske države u BiH su osuđene 23 osobe na oko 50 godina zatvora. Najveća kazna od sedam godina zatvora izrečena je Huseinu Bilalu Bosniću.

Na slobodi se nalazi više od polovine osuđenih, a tome su doprinijele blaga kaznena politika i odluke Suda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana