Povjerljivi dokumenti HVO-a i tzv. Armije RBiH otkrivaju: Mudžahedini sjekli noge i ruke hrvatskim civilima

Darko Momić
Povjerljivi dokumenti HVO-a i tzv. Armije RBiH otkrivaju: Mudžahedini sjekli noge i ruke hrvatskim civilima

BANjALUKA - U posljednjim sukobima u župi Busovača u selima Lašva, Dusina, Donja i Gornja Višnjica mudžahedini su počinili zločin nad hrvatskim narodom ne gledajući da li su u pitanju vojnici, stari ili iznemogli i masakrirali ih u prisustvu rodbine.

Ovo se navodi u strogo povjerljivim dokumentima Hrvatskog vijeća odbrane iz Viteza od 9. marta 1993. godine u čijem posjedu je “Glas Srpske”.

- Za jedan dan su noževima i kamama izvršili masakr nad 14 hrvatskih vojnika i civila, kojima su sjekli ruke, noge i vadili srce. U ovim sukobima su zvjerski ubili tri stare žene u selu Kaćuni i Nezirovići, a zapovjedniku jedinice HVO-a iz Lašve su izvadili srce govoreći: “Kad si toliko hrabar da vidimo koliko imaš srce” - navodi se u dokumentima.

Prema podacima kojima raspolažemo, navodi se dalje, na prostoru Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Zenice, Viteza i Visokog nalazi se oko 350 mudžahedina iz muslimanskih zemalja, većinom iz Irana, Pakistana i Libije, koji su aktivno učestvovali u sukobima između HVO-a i Armije RBiH, gdje su se pokazali kao krajnje ekstremni.

- Prilikom dolaska navedenih osoba na ove prostore stižu u terenskim vozilima, sa većim količinama novca strane valute, a posjeduju i kratko ili dugo naoružanje. Sa sobom nose i kamere, fotoaparate, te u najvećoj mjeri propagandni materijal islamskih zemalja. Prilikom kontrole utvrđeno je da posjeduju iskaznice izdate od strane ABiH ili nekih drugih muslimanskih formacija poput “Crnih labudova”, “Zelenih beretki”, “Zelene legije”, “Zelenog turbana” i drugih. U gotovo svim slučajevima je ustanovljeno i da imaju iskaznice i dozvole humanitarnih organizacija “Merhamet”, “Igasa” i drugih, te pres kartice novinara ili ratnih izvještača - stoji u izvještaju upućenom iz Viteza Upravi Vojne policije HVO-a u Mostaru.

Posebno interesantno je da se i u informaciji Uprave službe vojne bezbjednosti tzv. Armije RBiH iz oktobra 1995. godine pod oznakom “Vojna tajna” - “Strogo povjerljivo” naslovljenom sa “Interesantna saznanja o aktivnostima pojedinih starješina odreda 'El mudžahid' govori o sukobima između pripadnika tog odreda i HVO-a u aprilu 1993. godine.

- Bivši pripadnici odreda “El mudžahid” Muhamed Feris Din, zvani Abdulah, Adilović Sabahudin zvani Budo, Purić Amir i drugi imali su učešće u organizovanju i otmici Živka Totića, komandanta HVO-a u Zenici, a zatim i razmjeni istog za više pripadnika ove jedinice koji su bili zarobljeni od strane HVO-a - navodi se u informaciji u čijem posjedu je takođe naš list.

Za taj slučaj niko nije odgovarao, a jedini pripadnik odreda “El mudžahid” koji je osuđen za ratne zločine nad Hrvatima u srednjoj Bosni i to baš za otmicu je Abduladhim Maktouf. Ovaj bivši pripadnik tog odreda osuđen je na tri godine zatvora zbog otmice dvoje civila u Travniku s ciljem da budu razmijenjeni za pripadnike Armije RBiH koje je zarobio HVO. Maktouf je tužio BiH i dobio presudu po kojoj je BiH obavezana da mu isplati više od 70.000 KM na ime odštete zato što je u zatvoru proveo više od tri godine, na koliko je pravosnažno osuđen prema odluci Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

Žepče

Pored izvještaja Vojne policije HVO-a iz Viteza iz marta 1993, o zločinima mudžahedina nad Hrvatima govori se i u izvještaju 111. brigade HVO-a iz Žepča iz juna iste godine.

- Nastavljaju se napadi muslimanske vojske na slobodne hrvatske prostore u srednjoj Bosni. Svi gradovi su napadnuti iz svih raspoloživih sredstava. Iz dosadašnjih borbi se vidi da su dobro isplanirani i materijalno dobro osigurani. Moral džihad ratnika je visok, pale, pljačkaju, ubijaju sve na šta naiđu. Zabilježeno je više slučajeva prelaska civila Hrvata i predaje četnicima - navodi se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana