Повјерљиви документи ХВО-а и тзв. Армије РБиХ откривају: Муџахедини сјекли ноге и руке хрватским цивилима

Дарко Момић
Повјерљиви документи ХВО-а и тзв. Армије РБиХ откривају: Муџахедини сјекли ноге и руке хрватским цивилима

БАЊАЛУКА - У посљедњим сукобима у жупи Бусовача у селима Лашва, Дусина, Доња и Горња Вишњица муџахедини су починили злочин над хрватским народом не гледајући да ли су у питању војници, стари или изнемогли и масакрирали их у присуству родбине.

Ово се наводи у строго повјерљивим документима Хрватског вијећа одбране из Витеза од 9. марта 1993. године у чијем посједу је “Глас Српске”.

- За један дан су ножевима и камама извршили масакр над 14 хрватских војника и цивила, којима су сјекли руке, ноге и вадили срце. У овим сукобима су звјерски убили три старе жене у селу Каћуни и Незировићи, а заповједнику јединице ХВО-а из Лашве су извадили срце говорећи: “Кад си толико храбар да видимо колико имаш срце” - наводи се у документима.

Према подацима којима располажемо, наводи се даље, на простору Травника, Новог Травника, Бугојна, Зенице, Витеза и Високог налази се око 350 муџахедина из муслиманских земаља, већином из Ирана, Пакистана и Либије, који су активно учествовали у сукобима између ХВО-а и Армије РБиХ, гдје су се показали као крајње екстремни.

- Приликом доласка наведених особа на ове просторе стижу у теренским возилима, са већим количинама новца стране валуте, а посједују и кратко или дуго наоружање. Са собом носе и камере, фотоапарате, те у највећој мјери пропагандни материјал исламских земаља. Приликом контроле утврђено је да посједују исказнице издате од стране АБиХ или неких других муслиманских формација попут “Црних лабудова”, “Зелених беретки”, “Зелене легије”, “Зеленог турбана” и других. У готово свим случајевима је установљено и да имају исказнице и дозволе хуманитарних организација “Мерхамет”, “Игаса” и других, те прес картице новинара или ратних извјештача - стоји у извјештају упућеном из Витеза Управи Војне полиције ХВО-а у Мостару.

Посебно интересантно је да се и у информацији Управе службе војне безбједности тзв. Армије РБиХ из октобра 1995. године под ознаком “Војна тајна” - “Строго повјерљиво” насловљеном са “Интересантна сазнања о активностима појединих старјешина одреда 'Ел муџахид' говори о сукобима између припадника тог одреда и ХВО-а у априлу 1993. године.

- Бивши припадници одреда “Ел муџахид” Мухамед Ферис Дин, звани Абдулах, Адиловић Сабахудин звани Будо, Пурић Амир и други имали су учешће у организовању и отмици Живка Тотића, команданта ХВО-а у Зеници, а затим и размјени истог за више припадника ове јединице који су били заробљени од стране ХВО-а - наводи се у информацији у чијем посједу је такође наш лист.

За тај случај нико није одговарао, а једини припадник одреда “Ел муџахид” који је осуђен за ратне злочине над Хрватима у средњој Босни и то баш за отмицу је Абдуладхим Мактоуф. Овај бивши припадник тог одреда осуђен је на три године затвора због отмице двоје цивила у Травнику с циљем да буду размијењени за припаднике Армије РБиХ које је заробио ХВО. Мактоуф је тужио БиХ и добио пресуду по којој је БиХ обавезана да му исплати више од 70.000 КМ на име одштете зато што је у затвору провео више од три године, на колико је правоснажно осуђен према одлуци Европског суда за људска права из Стразбура.

Жепче

Поред извјештаја Војне полиције ХВО-а из Витеза из марта 1993, о злочинима муџахедина над Хрватима говори се и у извјештају 111. бригаде ХВО-а из Жепча из јуна исте године.

- Настављају се напади муслиманске војске на слободне хрватске просторе у средњој Босни. Сви градови су нападнути из свих расположивих средстава. Из досадашњих борби се види да су добро испланирани и материјално добро осигурани. Морал џихад ратника је висок, пале, пљачкају, убијају све на шта наиђу. Забиљежено је више случајева преласка цивила Хрвата и предаје четницима - наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана