Neriješena situacija u Agenciji za forenzička ispitivanja BiH: Sud krči put do novog direktora

V. K. S.
Neriješena situacija u Agenciji za forenzička ispitivanja BiH: Sud krči put do novog direktora

SARAJEVO - Saga o imenovanju novog direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH nikako da se završi, a konačna odluka zavisi i od sudskih sporova koji traju već duže vrijeme.

“Glas Srpske” je nedavno objelodanio da je Pravobranilaštvo BiH uložilo žalbu na rješenje Suda BiH kojim je ponovo naloženo Savjetu ministara BiH da aktuelnog načelnika kabineta direktora Granične policije Radišu Samardžiju postavi za direktora te agencije, a na osnovu ranije sprovedenog konkursa.

Samardžija je na konkursu, sprovedenom u 2017. godini, bio prvorangirani kandidat sa najboljim ocjenama, ali je umjesto njega za direktora Agencije imenovan Neđo Kojić. Zbog takvog epiloga konkursne procedure Samardžija je odlučio da tuži Savjet ministara, odnosno Ministarstvo bezbjednosti BiH jer je smatrao da je riječ o nezakonitom imenovanju direktora koji je bio četvrti na listi sa 34 boda, dok je on, sa druge strane, bio prvi sa 48 bodova, a nakon dvogodišnjeg postupka dobio je presudu u svoju korist.

Sud BiH je, naime, nakon postupka poništio rješenje o imenovanju Kojića i naložio Savjetu da ponovo sprovede postupak imenovanja direktora u skladu sa listom kandidata u okviru konkursa od 27. juna 2017, odnosno da imenuje Samardžiju, koji je u svojoj tužbi naveo da je imenovanje Kojića bilo nezakonito, jer se on uopšte nije nalazio na listi uspješnih kandidata. Kojićevo ime je, prema Samardžijinim tvrdnjama, naknadno dodato na listu uspješnih, koja je dostavljena tadašnjem ministru bezbjednosti Draganu Mektiću i koji je Kojića predložio, a Savjet ministara imenovao.

Iako je bilo predviđeno, kako je potvrđeno “Glasu Srpske”, informacija o isteku mandata vršiocu dužnosti direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja nije razmatrana.

- Ona je skinuta sa dnevnog reda na zahtjev Kolegijuma Savjeta ministara jer je potrebno dodatno razmotriti sve sudske akte i zahtjeve istaknute od strane advokata u ovom sudskom predmetu - rečeno je u Savjetu ministara.

Samardžija nije htio da govori o ovim dešavanjima, naglasivši da je u toku pravna bitka i da treba sačekati njen kraj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana