Неријешена ситуација у Агенцији за форензичка испитивања БиХ: Суд крчи пут до новог директора

В. К. С.
Неријешена ситуација у Агенцији за форензичка испитивања БиХ: Суд крчи пут до новог директора

САРАЈЕВО - Сага о именовању новог директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења БиХ никако да се заврши, а коначна одлука зависи и од судских спорова који трају већ дуже вријеме.

“Глас Српске” је недавно објелоданио да је Правобранилаштво БиХ уложило жалбу на рјешење Суда БиХ којим је поново наложено Савјету министара БиХ да актуелног начелника кабинета директора Граничне полиције Радишу Самарџију постави за директора те агенције, а на основу раније спроведеног конкурса.

Самарџија је на конкурсу, спроведеном у 2017. години, био прворангирани кандидат са најбољим оцјенама, али је умјесто њега за директора Агенције именован Неђо Којић. Због таквог епилога конкурсне процедуре Самарџија је одлучио да тужи Савјет министара, односно Министарство безбједности БиХ јер је сматрао да је ријеч о незаконитом именовању директора који је био четврти на листи са 34 бода, док је он, са друге стране, био први са 48 бодова, а након двогодишњег поступка добио је пресуду у своју корист.

Суд БиХ је, наиме, након поступка поништио рјешење о именовању Којића и наложио Савјету да поново спроведе поступак именовања директора у складу са листом кандидата у оквиру конкурса од 27. јуна 2017, односно да именује Самарџију, који је у својој тужби навео да је именовање Којића било незаконито, јер се он уопште није налазио на листи успјешних кандидата. Којићево име је, према Самарџијиним тврдњама, накнадно додато на листу успјешних, која је достављена тадашњем министру безбједности Драгану Мектићу и који је Којића предложио, а Савјет министара именовао.

Иако је било предвиђено, како је потврђено “Гласу Српске”, информација о истеку мандата вршиоцу дужности директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења није разматрана.

- Она је скинута са дневног реда на захтјев Колегијума Савјета министара јер је потребно додатно размотрити све судске акте и захтјеве истакнуте од стране адвоката у овом судском предмету - речено је у Савјету министара.

Самарџија није хтио да говори о овим дешавањима, нагласивши да је у току правна битка и да треба сачекати њен крај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана