Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske: Nećemo odustati od zacrtanih trasa

Vedrana Kulaga
Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske: Nećemo odustati od zacrtanih trasa

Republika Srpska neće odustati od puteva koje je zacrtala u svojim strateškim dokumentima, među kojima ima nekoliko onih koji treba da nas dodatno povežu sa Srbijom, a nijedna trasa koju bude zagovarao neko treći preko naše teritorije neće moći proći bez saglasnosti RS, kaže za “Glas Srpske” ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

On je potvrdio da će u prvoj sedmici oktobra zvanično u saobraćaj biti pušten autoput od Doboja do Banjaluke koji će, prema njegovim riječima, biti ponos Srpske.

- Tačan datum još nije određen, ali to nije toliko ni bitno koliko je važno da je stavljena tačka na izuzetno važan put i projekat za sve - kazao je Trninić.

GLAS: Okvirni sporazum o saradnji u oblasti projekata koji obuhvata i izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo potpisali su u petak zvaničnici Srbije i turski predstavnici. Ima li pomaka u dogovorima o ruti dijela tog autoputa kroz BiH?

TRNINIĆ: Republika Srpska ima svoja planska dokumenta i od njih ne odustaje. U Beogradu nije bilo, niti je moglo da bude, konkretnih dogovora o tome kuda će ići trasa puta, jer se o tome mi pitamo. Pozitivno je to što je rečeno da Srbija intenzivno radi infrastrukturne projekte prema RS i to se uklapa u naše ranije razgovore. Mi se držimo svojih strateških dokumenata u kojima imamo zacrtane pravce prema Srbiji, a koji, između ostalog, vode preko Istočnog Sarajeva, Sokoca, Rogatice i Višegrada do granice sa Srbijom, ali i preko Brčkog i Bijeljine.

GLAS: Da li je sve spremno za zvanično puštanje u saobraćaj autoputa Banjaluka - Doboj?

TRNINIĆ: Jedan od ključnih projekata za RS je u završnoj fazi. Tačan datum puštanja u saobraćaj te cijele trase još nije određen, jer treba voditi računa o slobodnim terminima gostiju koji treba da stignu. Da li će to biti 3. oktobar, 4. ili 5. nije bitno, ali biće u prvoj sedmici idućeg mjeseca. U cijeloj priči je važno da smo priveli kraju važan posao i projekat za Srpsku. To će biti jedna velika pobjeda Srpske i nešto sa čim ćemo se ponositi, jer će biti od velike koristi za sve nas.

GLAS: Vlast u Srbiji očekuje da će se preko “Bratoljuba”, odnosno mosta između Bratunca i Ljubovije, moći preći krajem iduće godine jer su stvari u vezi sa izgradnjom graničnog prelaza i dijela pristupnih saobraćajnica zapele na strani BiH? Kakve su Vaše prognoze?

TRNINIĆ: Nevjerovatno je da most duže vrijeme “stoji” i da su postavljene drvene zapreke da se ne bi prelazilo preko njega. Zapelo je kod Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja treba da raspiše međunarodni tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača. Oni uvjeravaju da će to biti do kraja mjeseca, ali i da, na kraju, tako i bude, dok počnu radovi i sve ostalo se završi sigurno se prije ovog perioda naredne godine neće moći upotrebljavati. Nažalost, to je tako, a ako bude drugih opstrukcija pitanje je kada će sve to biti završeno. Mi smo zaustavili i izgradnju dijela pristupnih saobraćajnica dok to ne  bude riješeno, da se ne bi prekopavalo.

GLAS: Rokovi su u nekoliko navrata probijani i kada je riječ o raspisivanju tendera za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, što je u rukama hrvatske strane. Sa kakvim informacijama trenutno raspolažete?

TRNINIĆ: Na stalnoj smo vezi. Posljednje obećanje je bilo da će 20. septembra raspisati taj dugoočekivani tender, ali i taj datum je prošao. Uvjeravaju da postoji sitna tehnička greška koji će veoma brzo ispraviti i da će taj tender biti raspisan do kraja ovog mjeseca, ali više nisam siguran ni u šta. +++

Aerodrom

GLAS: Prvi avioni sa banjalučkog aerodroma prema Stokholmu, Memingenu i Briselu poletjeće krajem oktobra. Da li se pregovara o novim linijama?

TRNINIĆ: O tom poslu smo se dogovorili sa avio-kompanijom “Rajaner”, a razgovaramo i sa nekim drugim zainteresovanim partnerima za proširenje ponude. Želja je da iduće godine uvedemo još neke destinacije, a banjalučki aerodrom će biti spreman da pruži usluge takve vrste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana