Linta: Odluke o skladištenju otpada u Drvaru i Grahovu usmjerene protiv srpskih povratnika

Tanjug
Linta: Odluke o skladištenju otpada u Drvaru i Grahovu usmjerene protiv srpskih povratnika

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta najoštrije je osudio, kako je naveo, skandalozne odluke nadležnog kantonalnog i federalnog ministarstva da izdaju dozvole na osnovu kojih je uvezen tekstilni otpad iz Italije i istovaren na području srpskih opština Drvar i Bosansko Grahovo.

- Očigledno je da su navedene skandalozne odluke uperene protiv srpskih povratnika u Drvaru i Bosanskom Grahovu s ciljem da im se pošalje jasna poruka da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele sa svog viševekovnog područja - istakao je u saopštenju Linta.

On je ocijenio da zato ne predstavlja iznenađenje da je ministar građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i ekologije Livanjskog kantona Hikmet Hodžić izdao dozvolu za upravljanje otpadom na području navedene dvije srpske opštine, a ne na području hrvatskih opština Livno i Tomislavgrad, odnosno bivšeg Duvna.

- Takođe, ne predstavlja iznenađenje da je ministarka turizma i ekologije Vlade FBiH Edita Đapo izdala dozvolu za uvoz otpada na području Drvara i Bosanskog Grahova jer je jasno da je reč o smišljenom činu sa antisrpskom pozadinom - smatra Linta.

Naglasio je da su Srbi u Drvaru i Bosanskom Grahovu opravdano uznemireni u uplašeni i zbog toga svoje nezadovoljstvo izražavaju na mirnim protestima.

- Dobro znaju da je reč o otpadu koji je stigao iz Italije koja je najviše bila pogođena virusom korona - ukazao je Linta.

Federalno ministarstvo ekologije i turizma saopštilo je 2. jula da je, u skladu sa svojim nadležnostima, izdalo dozvolu za uvoz, kako se navodi, neopasnog otpada, nakon informacije da je kompanija "Krom reciklaža" Drvar odložila otpad u krugu bivše firme "Borac" u Bosanskom Grahovu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana