Линта: Одлуке о складиштењу отпада у Дрвару и Грахову усмјерене против српских повратника

Танјуг
Линта: Одлуке о складиштењу отпада у Дрвару и Грахову усмјерене против српских повратника

БЕОГРАД - Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта најоштрије је осудио, како је навео, скандалозне одлуке надлежног кантоналног и федералног министарства да издају дозволе на основу којих је увезен текстилни отпад из Италије и истоварен на подручју српских општина Дрвар и Босанско Грахово.

- Очигледно је да су наведене скандалозне одлуке уперене против српских повратника у Дрвару и Босанском Грахову с циљем да им се пошаље јасна порука да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе са свог вишевековног подручја - истакао је у саопштењу Линта.

Он је оцијенио да зато не представља изненађење да је министар грађевинарства, обнове, просторног уређења и екологије Ливањског кантона Хикмет Хоџић издао дозволу за управљање отпадом на подручју наведене двије српске општине, а не на подручју хрватских општина Ливно и Томиславград, односно бившег Дувна.

- Такође, не представља изненађење да је министарка туризма и екологије Владе ФБиХ Едита Ђапо издала дозволу за увоз отпада на подручју Дрвара и Босанског Грахова јер је јасно да је реч о смишљеном чину са антисрпском позадином - сматра Линта.

Нагласио је да су Срби у Дрвару и Босанском Грахову оправдано узнемирени у уплашени и због тога своје незадовољство изражавају на мирним протестима.

- Добро знају да је реч о отпаду који је стигао из Италије која је највише била погођена вирусом корона - указао је Линта.

Федерално министарство екологије и туризма саопштило је 2. јула да је, у складу са својим надлежностима, издало дозволу за увоз, како се наводи, неопасног отпада, након информације да је компанија "Кром рециклажа" Дрвар одложила отпад у кругу бивше фирме "Борац" у Босанском Грахову.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана