Kuzmanović: Ustavni sud BiH pridržava se politike sarajevskih lobija

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović ocijenio je da je Ustavni sud BiH, privremeno stavljajući van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi, pokazao da se ne pridržava slova zakona i ustava, već politike sarajevskih lobija.

Kuzmanović je izjavio Srni da se zbog toga i dešavaju ovakva vrlo pogrešna rješenja, navodeći da je neprihvatljivo da se Ustavni sud BiH toliko miješa u rad zakonodavne vlasti Republike Srpske, pa i BiH.

On je ocijenio da bi ovaj sud trebao da donosi odluke koje bi bile izabalansirane i održavale cjelinu BiH.

- S druge strane, sarajevski lobiji neprestano utiču na taj sud, a on se tome ne odupire. Privremena mjera Ustavnog suda da stavi van snage ove zakone Srpske je de fakto najava da će se tako i odlučiti. Međutim, ne mora značiti. I evo, pričekaćemo septembar kada treba da se prihvati ili ne apelacija predsjedavaćeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića kada je riječ o ovim aktima Srpske - objasnio je Kuzmanović.

On je dodao da su ustavni sudovi svuda u svijetu najviše pravne institucije koje štite ustav kao najviši pravni akt, kao i poredak, državno uređenje.

- Oni su značajne državne i društvene institucije, a u ovom slučaju se postavlja pitanje kako Ustavni sud BiH radi suprotno tim načelima - zaključio je Kuzmanović.

Ustavni sud je nedavno razmotrio zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi i donio ovu privremenu mjeru.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH i Delegacija EU su istakle da stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Srpske predstavlja kršenje Ustava i korak unazad u usklađivanju zakonodavstva BiH sa pravnom tekovinom EU.

Kristijan Šmit je najavio nedavno da će reagovati na ove zakone Republike Srpske, ali da će prvo sačekati odluku Ustavnog suda.

Predstavnici vladajućih političkih stranaka u Republici Srpskoj osudili su ovu Šmitovu izjavu, istakavši da on nema legitimitet da bi djelovao i prijetio i da samo može napraviti nepotreban metež na političkoj sceni.

Ustavni sud BiH u maju je ukinuo i odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa vraćanjem nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana