Кузмановић: Уставни суд БиХ придржава се политике сарајевских лобија

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић оцијенио је да је Уставни суд БиХ, привремено стављајући ван снаге Закон о лијековима и медицинским средствима Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи, показао да се не придржава слова закона и устава, већ политике сарајевских лобија.

Кузмановић је изјавио Срни да се због тога и дешавају оваква врло погрешна рјешења, наводећи да је неприхватљиво да се Уставни суд БиХ толико мијеша у рад законодавне власти Републике Српске, па и БиХ.

Он је оцијенио да би овај суд требао да доноси одлуке које би биле изабалансиране и одржавале цјелину БиХ.

- С друге стране, сарајевски лобији непрестано утичу на тај суд, а он се томе не одупире. Привремена мјера Уставног суда да стави ван снаге ове законе Српске је де факто најава да ће се тако и одлучити. Међутим, не мора значити. И ево, причекаћемо септембар када треба да се прихвати или не апелација предсједаваћег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића када је ријеч о овим актима Српске - објаснио је Кузмановић.

Он је додао да су уставни судови свуда у свијету највише правне институције које штите устав као највиши правни акт, као и поредак, државно уређење.

- Они су значајне државне и друштвене институције, а у овом случају се поставља питање како Уставни суд БиХ ради супротно тим начелима - закључио је Кузмановић.

Уставни суд је недавно размотрио захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи и донио ову привремену мјеру.

Канцеларија високог представника у БиХ и Делегација ЕУ су истакле да ступање на снагу Закона о лијековима и медицинским средствима Српске представља кршење Устава и корак уназад у усклађивању законодавства БиХ са правном тековином ЕУ.

Кристијан Шмит је најавио недавно да ће реаговати на ове законе Републике Српске, али да ће прво сачекати одлуку Уставног суда.

Представници владајућих политичких странака у Републици Српској осудили су ову Шмитову изјаву, истакавши да он нема легитимитет да би дјеловао и пријетио и да само може направити непотребан метеж на политичкој сцени.

Уставни суд БиХ у мају је укинуо и одредбе Декларације о уставним принципима Народне скупштине Републике Српске у вези са враћањем надлежности са БиХ на Републику Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана