Jović i Jerinić idu u Savjet ministara

Vedrana Kulaga
Jović i Jerinić idu u Savjet ministara

Banjaluka - Mirko Šarović, Dragan Mektić, Predrag Jović i Boris Jerinić kandidati su SDS-a za ministre i zamjenike ministara u novom sazivu Savjeta ministara BiH, odlučio je juče vrh te stranke.

Političkim partijama iz RS - SDS-u, PDP-u i NDP-u je, prema dogovoru o raspodjeli pozicija na nivou BiH sa SDA, HDZ BiH i DF-om, pripala su ministarstva inostranih poslova, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te bezbjednosti. Osim toga dobili su i pozicije zamjenika ministara u resorima civilnih poslova, odbrane i ljudskih prava i izbjeglica.

Predsjedništvo SDS-a je na jučerašnjoj sjednici definitivno dalo podršku Šaroviću da se vrati na poziciju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, na kojoj je bio od februara 2012. do kraja oktobra 2013. godine, kada je smijenjen. Protiv kandidature Šarovića otvoreno su ustali funkcioneri SDS-a, poput Milovana Cicka Bjelice, ali je on ipak dobio podršku. Mektiću, koji se nalazi na čelu Službe za poslove sa strancima BiH, ukazano je povjerenje da u iduće četiri godine rukovodi Ministarstvom bezbjednosti BiH.

Za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice predložen je kadar iz Bijeljine Predrag Jović, koji važi za bliskog čovjeka Mići Mićiću. Za zamjenika ministra odbrane kandidovan je poslanik u Narodnoj skupštini RS i prvi čovjek SDS-a u Doboju Boris Jerinić, mada je u igri bilo više kandidata, među kojima i Kostadin Vasić. Ako Jerinić, koji je poslanik u Narodnoj skupštini RS, ode u Savjet ministara, na njegovo mjesto u parlamentu Srpske doći će Simuna Žakula. ...

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana