Institucije u haosu, policija bez šefova

Željka Domazet
Institucije u haosu, policija bez šefova

Sarajevo - Kriza koja se po sistemu spojenih posuda širi u institucijama BiH dovela je do situacije da će Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH vjerovatno ostati bez oba zamjenika direktora, dok je i direktor sve bliži tehničkom mandatu.

Direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću i njegovim zamjenicima Urošu Peni i Mili Juriću mandat ističe 17. aprila. Vilić se ponovo prijavio na konkurs za direktora, Jurić je u decembru prošle godine podnio ostavku zbog odlaska u penziju, a zbog istih razloga to je prije nekoliko dana učinio i Pena.

Problem je nastao jer je Nezavisnom odboru Parlamenta BiH koji je zadužen za proceduru razrješenja i imenovanja policijskih funkcionera istekao mandat, pa je nejasno da li može donositi odluke i o razrješenju i o imenovanju novih policijskih rukovodilaca. Situaciji u kojoj se našao Nezavisni odbor kumovao je Parlament BiH koji nije imenovao nove članove, niti je postojećim produžio mandat. Za to vrijeme u Savjetu ministara BiH stoje liste sa prijedlozima za imenovanje novih policijskih šefova.

Nezavisni odbor je, uprkos nedoumicama, u srijedu uveče razmatrao Penin zahtjev za razrješenje.

- Nezavisni odbor je odlučio da zahtjev proslijedi Savjetu ministara, Ministarstvu bezbjednosti i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH uz opasku da nije dostavljena potpuna dokumentacija o ispunjavanju uslova za penziju - rekao je prvi zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Enes Obralija.

Dodatna dokumentacija zatražena je kako bi bilo utvrđeno da li do 17. aprila Pena puni 40 godina staža. U slučaju penzionisanja njemu bi pripalo 20.000 KM otpremnine.

Prema nezvaničnim informacijama, Pena je ostavku podnio Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, a ne Nezavisnom odboru. Vilić kaže da ni on, niti Direkcija za koordinaciju policijskih tijela ne mogu razriješiti Penu i da su njegov zahtjev proslijedili Nezavisnom odboru, koji inače sprovodi konkursnu proceduru.

- Kompletnom rukovodstvu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela ističe mandat, a Savjet ministara nije završio svoj dio posla iako je Nezavisni odbor rang-listu kandidata proslijedio Ministarstvu bezbjednosti. Ne znam iz kojih razloga Savjet ministara ne završava svoj dio posla jer se može desiti da nakon razrješenja dvojice zamjenika Direkcija za koordinaciju policijskih tijela ostane samo sa direktorom koji bi radio u tehničkom mandatu. To nije dobro, a i zakonom je propisano da njome rukovode direktor i dvojica zamjenika - rekao je Vilić.

Ukoliko se Savjet ministara na narednoj sjednici ne bude bavio imenovanjem čelnika policijskih agencija, odranije je poznato da će se u tehničkom mandatu naći i rukovodstvo Granične policije BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da još ne zna da li će se na dnevnom redu naredne sjednice Savjeta ministara naći imenovanje čelnika u policijskim institucijama.

- Nezavisnom odboru koji sprovodi proceduru i ocjenjuje kandidate koji konkurišu na čelne pozicije policijskih tijela je istekao mandat. Nezavisni odbor je sam sebi uzeo za pravo da mogu raditi, iako im je mandat istekao 17. marta. Odgovornost je i na Parlamentu BiH koji nije na vrijeme imenovao nove članove Nezavisnog odbora ili postojećim produžio mandat do imenovanja novih. Oni su, što se mene tiče, obična družina i za mene u formalno-pravnom principu ne postoje - kaže Mektić.

Obralija smatra da Nezavisni odbor radi u skladu sa zakonom i da mu mandat teče do imenovanja novog.

- Mi obavljamo funkciju dok ovaj odbor ne bude razriješen i imenovan novi. Komisija za izbor Nezavisnog odbora ne funkcioniše u punom kapacitetu. Do sada su je činili članovi rukovodstva oba doma Parlamenta BiH. Dom naroda je završio svoj posao, ali je zapelo u Predstavničkom domu. Da su oni svoj posao uradili na vrijeme, novi Nezavisni odbor bi bio izabran u martu - rekao je Obralija.

Radno vrijeme i naknade

Nezavisni odbor zasjeda van radnog vremena, a Enes Obralija ističe da to čine zbog toga što članovi nisu u mogućnosti da dođu ranije. Zbog rada van radnog vremena članovi Nezavisnog odbora primaju naknadu koja mjesečno iznosi 475 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana