Incko: Akcija u vezi sa referendumom bila bi kontraproduktivna

Srna
Incko: Akcija u vezi sa referendumom bila bi kontraproduktivna

Sarajevo - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da bi njegova akcija u vezi sa referendumom o Danu Republike Srpske bila kontraproduktivna, jer je već djelovao Ustavni sud BiH.

On je istakao da rezultati referenduma još nisu objavljeni i upitao kako nešto poništiti ako nije objavljeno?


"Ako rezultati budu objavljeni, oni nemaju pravno dejstvo", rekao je Incko na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon dvodnevne sjednice Upravnog odbora /UO/ Savjeta za sprovođenje mira /PIC/ u BiH.

On je naglasio da nije djelovao jer smatra da bi samo duplirao odluku Ustavnog suda BiH.

UO PIC-a pozvao je na puno poštivanje relevantne odluke Ustavnog suda o Zakonu o praznicima Republike Srpske, te je naglasio potrebu da se poštuje vladavina prava i ovlaštenja svih institucija na nivou BiH, a Ruska Federacija nije se saglasila sa ovim stavom.

Incko je naveo da je UO PIC-a na dvodnevnoj sjednici primio k znanju rezultate referenduma o Danu Republike Srpske i da je sproveden na osnovu odluke za koju je Ustavni sud BiH utvrdio da nije u skladu sa Ustavom BiH, te da je protivna sudskom nalogu koji je donesen kao privremena mjera.

Prema njegovim riječima, UO PIC-a razmatrao je odluku o referendumu, ali sa pravnog aspekta, ali nije raspravljao o samom pitanju praznika.

"Bili su izuzetno zabrinuti zbog ideje da neki organi misle i tvrde da se odluke suda mogu odbaciti ili promijeniti političkim odlukama", rekao je Incko.

On smatra da mora biti ojačan rad Ustavnog suda BiH, njegova finansijska, politička i profesionalna nezavisnost.

"Kada OHR ode iz BiH, Ustavni sud BiH biće jedini koji će rješavati sporove između entiteta i BiH", tvrdi Incko.

Prema njegovim riječima, u BiH još postoje dvije političke stvarnosti - pozitivna i negativna.

"BiH je, s jedne strane, napravila izuzetno pozitivne korake na putu ka integracijama u EU što je PIC konstatovao. PIC je pozvao rukovodstvo BiH da ubrza sprovođenje Reformske agende. S druge strane, funkcionalnost i stabilnost zemlje suočavaju se sa velikim izazovima, što uključuje i osporavanje Dejtonskog sporazuma", pojasnio je Incko.

On je dodao da UO PIC-a smatra da svi lideri u BiH moraju da doprinesu političkoj stabilnosti tako što će izbjegavati osporavanja Dejtona i rješavati neslaganja putem dijaloga.

"Čvrsto smo uvjereni da svi politički, društveni i vjerski lideri u BiH treba da unaprijede međusobno razumijevanje i toleranciju. Lideri treba da se uzdrže od sprovođenja negativne politike, kao i radnji i retorike koji idu u pravcu provokativne upotrebe simbola, što može da ima efekat radikalizacije pojedinaca i zajednica", naglasio je Incko.

Prema njegovim riječima, UO PIC-a podstakao je vlasti na svim nivoima da nastave napore u borbi protiv radikalizma i ekstremizma, u saradnji sa susjednim zemljama i međunarodnom zajednicom.

Incko je rekao da su na današnjoj sjednici u Predsjedništvu BiH članovi ovog tijela Bakir Izetbegović i Dragan Čović obećali brzo rješavanje pitanja izbora u Mostaru.

On je pojasnio da je Čović pomenuo da će doći do rješenja u naredne dvije sedmice, odnosno do kraja godine.

"Ohrabreni smo uvjeravanjima Čovića da će ti problemi biti riješeni brzo i očekujemo da stranke vladajuće koalicije u Federaciji BiH /FBiH/ to obećanje i ispune i da se daju na posao rješavanja mnogih problema sa kojima su građani suočeni", rekao je Incko.

Prema njegovim riječima, UO PIC-a ima jedinstven stav da Centralna izborna komisija BiH treba da donese odluku o ponovnom održavanju izbora u Stocu bez daljeg odgađanja.

"Mora da bude ispoštovana i odluka Suda BiH o Stocu. Od imperativnog je značaja da situacija u Stocu ostane mirna", poručio je Incko.

Na sastanku UO PIC-a sa članovima Predsjedništva BiH bilo je riječi i o dugotrajnoj blokadi rada Parlamenta FBiH zbog sporova o nekim zakonodavnim prijedlozima i očekuje se da ovaj problem bude što prije riješen.

Prvi Inckov zamjenik Brus Barton rekao je da su nevladine organizacije u BiH upoznale članove PIC-a o korupciji u BiH i njenoj raširenosti.

"Istakli su da se zakoni donose i institucije formiraju da bi se pokazalo da postoji borba protiv korupcije, ali u realnosti to nije tako i to je neuspjeh domaćih vlasti. Stabilna politička situacija, vladavina prava i spremnost na reforme ključni su za ekonomski prosperitet BiH", naglasio je Barton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana