Hoće li SDA potegnuti pitanje smjene Zvizdića u Parlamentu BiH ako izađe iz stranke

G.S.
Hoće li SDA potegnuti pitanje smjene Zvizdića u Parlamentu BiH ako izađe iz stranke

SARAJEVO - Sukob Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića uz najavu mogućeg napuštanja SDA ukoliko se ne počiste stvari unutar stranke mogao bi rezultirati i smjenom Zvizdića u Kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, piše portal klix.ba.

Denis Zvizdić je trenutno zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, no u slučaju da zaista odluči raskrstiti sa SDA i potražiti sreću van ove stranke, to bi moglo potegnuti i pitanje njegovog ostanka na ovoj funkciji u državnom parlamentu.

Za smjenu je potrebno da se na nekoj od narednih sjednica, a iduća je već u decembru, nađe tačka dnevnog reda o smjeni, a za što su potrebne 22 ruke uz odgovarajuću entitetsku većinu.

SDA može računati na osam ruku svojih poslanika, a vjerovatno i podršku šest poslanika iz SNSD-a i pet iz HDZ-a. To je 19, a možda bi SDA mogla “navući” podršku poslaniku Kluba DF-a koji broji četiri člana što bi bilo i više nego dovoljno ili Nenada Nešić (DNS).

No problem koji se nameće i koji bi za SDA mogao biti i veći od unutarstranačkog sukoba na relaciji Zvizdić - Izetbegović leži u veoma slabom povjerenju među partnerima koji imaju većinu u državnom paramentu (SDA-SNSD-HDZ) što bi moglo dovesti do novih nestabilnosti u radu Predstavničkog doma ukoliko ne bude garancija da neće biti opstruisano imenovanje novog člana Kolegija koji će zamijeniti Zvizdića.

S obzirom na godine iskustva u političkom životu, ali i hijerarhijski status u stranci, najbliži da eventualno zamijene Zvizdića su Adil Osmanović i Safet Softić.

Nije za očekivati da će Izetbegović tražiti da Zvizdić u tom slučaju vrati i parlamentarni mandat stranci s obzirom da to nije zahtijevao ni od Asima Sarajlića koji je ostao delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, iako je napustio sve stranačke funkcije nakon afere “Asim”.

Lider SDA je u više navrata poručio da je Sarajlića izabrao narod i da mu stranka neće uzimati hljeb iz ruku, te da je ranjen u ratu, baš kao i Denis Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana