Хоће ли СДА потегнути питање смјене Звиздића у Парламенту БиХ ако изађе из странке

Г.С.
Хоће ли СДА потегнути питање смјене Звиздића у Парламенту БиХ ако изађе из странке

САРАЈЕВО - Сукоб Бакира Изетбеговића и Дениса Звиздића уз најаву могућег напуштања СДА уколико се не почисте ствари унутар странке могао би резултирати и смјеном Звиздића у Колегију Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, пише портал klix.ba.

Денис Звиздић је тренутно замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ, но у случају да заиста одлучи раскрстити са СДА и потражити срећу ван ове странке, то би могло потегнути и питање његовог останка на овој функцији у државном парламенту.

За смјену је потребно да се на некој од наредних сједница, а идућа је већ у децембру, нађе тачка дневног реда о смјени, а за што су потребне 22 руке уз одговарајућу ентитетску већину.

СДА може рачунати на осам руку својих посланика, а вјероватно и подршку шест посланика из СНСД-а и пет из ХДЗ-а. То је 19, а можда би СДА могла “навући” подршку посланику Клуба ДФ-а који броји четири члана што би било и више него довољно или Ненада Нешић (ДНС).

Но проблем који се намеће и који би за СДА могао бити и већи од унутарстраначког сукоба на релацији Звиздић - Изетбеговић лежи у веома слабом повјерењу међу партнерима који имају већину у државном параменту (СДА-СНСД-ХДЗ) што би могло довести до нових нестабилности у раду Представничког дома уколико не буде гаранција да неће бити опструисано именовање новог члана Колегија који ће замијенити Звиздића.

С обзиром на године искуства у политичком животу, али и хијерархијски статус у странци, најближи да евентуално замијене Звиздића су Адил Османовић и Сафет Софтић.

Није за очекивати да ће Изетбеговић тражити да Звиздић у том случају врати и парламентарни мандат странци с обзиром да то није захтијевао ни од Асима Сарајлића који је остао делегат у Дому народа Парламента БиХ, иако је напустио све страначке функције након афере “Асим”.

Лидер СДА је у више наврата поручио да је Сарајлића изабрао народ и да му странка неће узимати хљеб из руку, те да је рањен у рату, баш као и Денис Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана