Glas Rusije: Nakon Njegoša u Hag dolaze Karađorđe i Miloš?

Srna
Glas Rusije: Nakon Njegoša u Hag dolaze Karađorđe i Miloš?

Beograd, Moskva - Petar Petrović Njegoš postaje žrtva jednog od uslova postavljenih za približavanje Srbije EU - promjene svijesti kod Srba, koju su svojevremno zatražili njemački zvaničnici, komentariše "Glas Rusije".

 Otkada je Berlin, bez okolišanja, postavio sedam uslova za dalje približavanje Srbije EU, među kojima je bio i onaj da Srbi moraju da promijene svoju svijest, proces "preumljavanja" poprimio je histerične razmjere.

Tako je tužiteljka Haškog tribunala ustvrdila da je Petar Petrović Njegoš - "ratnohuškački pisac koji je zagovarao genocid"?!

Ona je, praktično, i Njegoševe poklonike koji recituju njegove stihove takođe optužila za isto zlodjelo. Iz toga proizlazi da bi "Gorski vijenac" mogao da bude poistovjećen sa Hitlerovim "Majn kamfom", a svaki Njegošev čitalac koji naglas prozbori neki njegov stih – bio bi takođe proglašen zločincem.

Na takav sumorni zaključak navodi najsvježiji slučaj iz haške sudnice sa suđenja Radovanu Karadžiću, gdje je tužiteljka Gustavson opširno citirala stihove iz "Gorskog vijenca" u kojem se, prema njenom mišljenju, "poziva na etničko čišćenje".

Ona je time Njegoša predstavila kao inspiratora, a Radovana Karadžića, koji je recitovao Njegoševe stihove, kao izvršioca zločina - upozorava "Glas Rusije".

To je samo logičan nastavak pokušaja promjene svijesti i cjelokupne srpske istorije, koji je započeo tvrdnjom zapadnih istoričara da je Gavrilo Princip bio gnusni atentator...

Ako se nastavi pasivno posmatranje takvih stremljenja, gotovo je izvjesno da će na klupi Haškog tribunala da završe i Karađorđe zbog "prekoračenja dozvoljene samoodbrane", kao i Miloš Obilić zbog "nedozvoljenog posjedovanja hladnog oružja".

Možda će jedino Vuk Branković biti posthumno predložen za Nobelovu nagradu za mir zbog pokazane tolerancije prema ljudima druge vjere i nacije.

Međutim, iako se, na prvi pogled, takav razvoj događaja može učiniti donekle duhovitim, stvarnost je daleko ozbiljnija, jer se u Srbiji sintagma "o potrebi promjene svesti" čuje sve češće.

"Glas Rusije" podsjeća da je vicepremijer istakao značaj "promjene načina razmišljanja i stvaranja novog vrednosnog sistema u Srbiji".

I ministar finansija je izjavio da "predstoji veliki posao na promjeni svijesti". O tome je govorio čak i ministar omladine i sporta, koji je doslovno kazao da je u Srbiji "potrebna promena svesti društva".

Mada se ta "promena svesti", prema pravilu, predstavlja u pozitivnom kontekstu, ostaje činjenica da se ona u tumačenju njemačkih parlamentaraca, prije svega, odnosi na promjenu svijesti prema srpskim nacionalnim interesima, vjekovnom sistemu vrijednosti i kulturnom identitetu - navodi "Glas Rusije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana