Fudbaler Augzburga Gojko Kačar, za Glas Srpske: Mnogi govore da sam mogao više

Danijel Radujković
Fudbaler Augzburga Gojko Kačar, za Glas Srpske: Mnogi govore da sam mogao više

Banjaluka - Polivalentni igrači uvijek su zahvalni i treneri ih izuzetno cijene, a jedan takav je srpski fudbaler Gojko Kačar (31) kojem je primarna pozicija u veznom redu, ali nije mu problem da zakrpi rupe u odbrani, a nerijetko je tokom karijere često bio na poziciji ofanzivca, pa mu nije strano da trese mreže.

Prema fudbalskom znanju i igrama koje je pružao na ulasku u seniorski fudbal mnogi su mu predviđali veliku karijeru i odlazak u najjače evropske timove. Iako je bio mlad bio je nosilac igre matične Vojvodine, a možda najbolju partiju odigrao je protiv Partizana kada je postigao het-trik u remiju od 3:3. U pobjedi mlade selekcije Srbije nad Mađarskom od 8:0 postigao je čak pet pogodaka, a sve to mu je donijelo transfer u Hertu za tri miliona evra, što je najskuplja prodaja "lala" ikada. Bio je jedno vrijeme i reprezentativac Srbije, išao je na Svjetsko prvenstvo, ali čini se da je ipak mogao više. To se pogotovo odnosi na posljednjih nekoliko sezona, jer je češće van terena, što zbog povreda, što zbog odluke trenera. Igrati u Herti, Hamburgeru i Augzburgu nije mala stvar, ali teško se oteti utisku da je zaslužio bar nijansu bolje. U razgovoru za "Glas Srpske" otkrio je da je zadovoljan, bez obzira na sve.

- Takvu konstataciju kao vašu često čujem od prijatelja i rodbine, ali ni za čim ne žalim. Izuzetno sam zahvalan na svemu što sam do sada postigao u karijeri, ne želim da budem neskroman. Igram više od deset godina u Bundesligi, a to je malo kome pošlo za nogom. Naravno, moglo je bolje, ali moglo je i lošije - istakao je Kačar.

Višak u Hamburgeru

Srpski fudbaler je imao težak period tokom jednog dijela boravka u Hamburgeru, gdje su mu rekli da ne računaju na njega i to nakon što ih je jedne sezone spasio ispadanja. To ga je pogodilo, ali se brzo oporavio.

- Nije bilo jednostavno, ali to me je ojačalo. Znao sam da ću ponovo dobiti šansu, bio sam tu da pokažem koliko vredim i uspelo je. Trenirao sam naporno da bih pokazao da to nije tako kao što je bilo u novinama. Moj bivši klub se sada bori za opstanak, a ja im želim da uspeju, mada je situacija vrlo teška - rekao je Kačar, koji očigledno nije zlopamtilo.

Početkom 2014. godine imao je epizodu u Serezo Osaki iz Japana, a sa Dalekog istoka nosi samo lijepe uspomene.

- Pauzirao sam više od godinu zbog loma noge. Kada sam se oporavio trebalo je da igram i želeo sam da odem negde i da se "vratim u život". Bio je već februar - mart i dobio sam poziv trenera Ranka Popovića koji me je pitao da igram polusezonu i prihvatio sam. Bilo je to lepo iskustvo i na neki način vratio sam se fudbalu, tako da se rado sećam tog perioda - dodao je Kačar.

Najljepše je kući, moguć povratak

Igranje u Njemačkoj je velika stvar, Kačar se odavno navikao na zemlju i mentalitet, igra jake mečeve, ali nastupi za Vojvodinu ostali su mu u najljepšem sjećanju.

- Kao i u životu, tako i u karijeri bilo je dosta uspona i padova, a meni je najdraži period bio kada sam bio u mlađim kategorijama Vojvodine. Tada sam igrao sa prijateljima sa kojima sam i danas u kontaktu. Naravno i sada volim fudbal, ali to je bila čista ljubav - rekao je Kačar.

Možda ga upravo to privuče da se vrati u Srbiju. Ne bi bio prvi, jer posljednjih godina sve više igrača odabere taj put. Ugovor sa Augzburgom ističe krajem juna i još nema naznaka gdje bi mogao da nastavi karijeru. Nema sumnje da će do ljeta imati ponuda.

- Nisam razgovarao sa ljudima iz Augzburga, videćemo šta će biti do leta. Ako dobijem veću šansu da igram biće idealna prilika da se pokažem ovom, ali i drugim klubovima. Prija mi Nemačka, više od deset godina sam ovde i navikao sam se na sve, ali dolaze u obzir i ponude iz ostalih liga. Svaki prelazni rok imam slična pitanja i ponude iz naše lige. Prve svega volim našu zemlju, naš narod, a da li ću se vratiti, nikad se ne zna. Ne isključujem tu opciju - objasnio je Kačar.

Nije srećan na klupi

Ove sezone bukvalno dobija priliku na kašičicu, a od mogućih 26 mečeva u Bundesligi odigrao je svega četiri. Nije srećan zbog male minutaže, ali kao profesionalac prihvata sve odluke trenera i čeka svojih pet minuta. Na posljednjoj utakmici protiv Hanovera dobio je šansu od početka, dobro je odigrao i golom pomogao ekipi da pobijedi sa 3:1.

- Puno mi znači taj gol, lep je osećaj ponovo biti na terenu i biti deo ekipe koja je odigrala dobru utakmicu. Niko ne voli da bude van terena. Svaku dobijenu priliku koristim da pokažem da zaslužujem više, ali uvažavam odluke trenera. I poslednju utakmicu koju sam igrao pre ove protiv Hanovera odigrao sam sasvim korektno, ali nisam više igrao posle toga, tako da mi ni ova ne garantuje veću minutažu. Na sreću zdrav sam, čekam meč sa Verderom i ako budem igrao daću sve od sebe da dam doprinos, a ako trener odluči da ne igram moraću to da prihvatim - istakao je Kačar.

Jezero izuzetno mjesto

Porijeklo Gojka Kačara je iz Jezera, gdje su mu rođeni otac Sreten i stričevi Slobodan i Tadija, koji su bili vrhunski bokseri. Nema priliku da često posjećuje ovaj kraj, ali je oduševljen njime.

- Bio sam u Jezeru pre godinu i po. Moji preci, odnosno pradeda je imao kuću tamo. Tata i stričevi su tamo odrasli i njih naravno vežu jače uspomene za to mesto. Meni je izuzetno lepo i jako mi je prijalo kada sam otišao tamo. Žao mi je što nisam imao priliku više puta da ga obiđem - kazao je Gojko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana