FBiH i u treću godinu nakon opštih izbora ušla sa starim rukovodstvom: SDP BiH sprema novu podvalu

Vedrana Kulaga Simić
FBiH i u treću godinu nakon opštih izbora ušla sa starim rukovodstvom: SDP BiH sprema novu podvalu

SARAJEVO - FBiH je, u treću postizbornu godinu ušla bez nove vlasti, a sudeći prema pojedinim izjavama uskoro bi mogla da bude otvorena priča o kandidatima za pozicije predsjednika i potpredsjednika tog dijela BiH, te zamjenika predsjedavajućeg u federalnom Domu naroda.

Na dvije od te tri pozicije trebalo bi da dođu predstavnici Srba, ali i tu bi, kao i ranijih godina, mogao da zasjedne neko od stranaka sa bošnjačkim predznakom, umjesto iz onih sa sjedištem u Republici Srpskoj, a koji zastupaju interese srpskog naroda u FBiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Aljoša Čampara, koji je mandat dobio kao kadar SDA, uputio je dopis klubovima naroda u tom Domu u kojem je zatražio da što prije dostave imena kandidata za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH.

U dopisu je ukazao na činjenicu da Centralna izborna komisija (CIK) BiH u pravnom smislu ne može konstatovati da su opšti izbori 2018. godine završeni dok ne budu popunjene rukovodeće pozicije u FBiH, dodavši da  direktnu odgovornost za suspenziju izborne volje građana u ovom slučaju snosi federalni Parlament.

Klub Srba u Domu naroda izabrao je prošle godine rukovodstvo kojim će predsjedavati Slađan Ilić iz SDP-a BiH, stranke koja ima i najviše ruku u tom klubu, a njegov zamjenik je Daliborka Milović iz Liberalne stranke.

Iz SDP-a je još ranije najavljeno da će dati kandidate za sva čelna mjesta na kojima treba da bude Srbin, a da li su ostali pri tome nismo uspjeli da saznamo jer sa Ilićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Goran Broćeta, delegat iz SNSD-a u Klubu Srba, s druge strane kaže da njih još niko nije kontaktirao.

- Niko nas nije pozivao na sastanke na temu izbora predsjednika, odnosno potpredsjednika ni za popunjavanje mjesta potpredsjednika Doma iz reda Srba. Evidentno je da većina u Domu teško funkcioniše i da od sjednice do sjednice traže ruke da bi se usvojile odluke važne za funkcionisanje Federacije. I mi smo bili konstruktivni, podržali budžet jer ne želimo da zaustavimo život u FBiH iako je nezadovoljstvo preveliko kada je riječ o Srbima - istakao je Broćeta.

Da li će i kako funkcionisati većina, kaže, treba pričekati.

- Jasno je da SDP ne podržava prijedloge iz SDA. O svim našim potezima ćemo se konsultovati sa rukovodstvom stranke, a sve u interesu Srba u FBiH. Dobro bi bilo da neko od legitimnih srpskih predstavnika bude u vlasti u FBiH, na mjestu potpredsjednika FBiH ili Doma naroda jer bi na taj način mogli da dodatno utičemo na poboljšanje našeg položaja u FBiH. Ako bude neko iz SDP-a ili stranaka većine, to je politička trgovina i srpski narod od toga neće imati koristi niti napretka - istakao je Broćeta.

Mandat predsjednika i dva potpredsjednika FBiH je četiri godine. 

Procedura

Ustavom FBiH je propisano da u izboru predsjednika i potpredsjednika, najmanje trećina delegata iz klubova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata u Domu naroda mogu kandidovati osobe za te pozicije. Izbor zahtijeva prihvatanje zajedničke liste tri kandidata, većinom glasova u Predstavničkom domu, a zatim većinom glasova u Domu naroda, uključujući većinu kluba svakog konstitutivnog naroda. U slučaju da ne bude podrške, postupak kandidovanja se ponavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana